Slujire arhierească în Parohia Oteșani
În Duminica a doua din Postul Sfintelor Paști (a Sfântului Ierarh Grigorie Palama), 24 martie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Buna Vestire a Parohiei Oteșani, Protopopiatul Horezu.
Credincioși din Parohia Oteșani, precum și din parohiile învecinate au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în ziua de ajun a hramului de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Răspunsurile liturgice au fost date de psalții Catedralei Arhiepiscopale Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea.
Evanghelia Duminicii a 2-a din Postul Sfintelor Paști relatează vindecarea paraliticului din Capernaum (Marcu II, 1-12) de către Domnul Iisus Hristos, ca urmare a iubirii milostive a semenilor.
În Duminica a doua din Postul Mare, după prăznuirea în Duminica Ortodoxiei a dreptei credințe, Biserica a rânduit pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Palama (1296-1359), deoarece acest sfânt ierarh a învățat că oamenii, prin dreapta credință, pot pregusta, prin harul lui Dumnezeu, din lumina și bucuria Împărăției lui Dumnezeu încă din timpul vieții pământești. De aceea, Biserica Ortodoxă l-a canonizat Sfântului Ierarh Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, în anul 1368, și l-a numit „dascăl al rugăciunii neîncetate” și „teologul luminii necreate”.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a accentuat în cuvântul de învățătură faptul că „Vederea luminii necreate ostoiește dorul după Dumnezeu, dar la această treaptă a urcușului duhovnicesc nu se ajunge fără de osteneală. «Pe lângă cunoștință există și o lumină, cu mult mai înaltă și mai dumnezeiască decât aceea, lumină care se descoperă celor care văd prin Duhul. Iar aceasta nu doar celor ce viețuiesc astăzi, ci și tuturor sfinților din toate timpurile. Lumina aceasta se deosebește atât de mult de lumina cunoștinței, ca soarele față de sfeșnic», afirmă Sfântul Grigorie Palama în cuvântul Despre Sfânta Lumină. Icoana acestui dor și a ostenelii, în pericopa Evangheliei de astăzi, este cea a slăbănogului purtat de prietenii săi către Hristos: „Și văzând Iisus credința lor, i-a zis slăbănogului: Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!” (Marcu II, 5). Domnul nu le-a auzit din cuvinte credința, ci a văzut-o în faptele lor. Vederea Lui pătrunde cele mai ascunse ale inimii omului și a aflat marea lor credință, dar, în același timp, cu ochii trupești le-a văzut strădania de a-l aduce pe cel bolnav la El”.
La finalul Sfintei Liturghii a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie i-a felicitat pe credincioșii prezenți în locașul de cult pentru rugăciune și i-a îndemnat să urmeze pilda celor patru bărbați care au ajutat pe semenul lor aflat în suferință.
Biserica cu hramul Buna Vestire a Parohiei Oteșani se află în centrul comunei Oteșani, pe malul stâng al râului Luncavăț. Biserica de zid a fost construită în secolul al XVIII-lea, în anul 1777, potrivit pisaniei de piatră. În prima jumătate a secolului al XIX-lea, în anul 1837, biserica a fost reînnoită, iar lucrările au continuat în jurul anului 1850, când locașul de cult a fost prelungit și împodobit cu zugrăveală. Datorită formei sale de navă, a vechimii, stilului arhitectural și scenelor iconografice, biserica de zid Buna Vestire a fost declarată monument istoric.
În prezent, la acest locaș de cult slujesc pr. paroh Bogdan Stan și pr. Gheorghe Bădoi.