Părintele Petre I. David comemorat la debutul simpozionului internațional de misiologie
Miercuri, 25 aprilie, în Arhiepiscopia Râmnicului a debutat Simpozionul Internațional de Misiologie „Arhid. Prof. Univ. Dr. Petre I.David”.
Programul simpozionului propune o serie de activități științifice și cultural-duhovnicești care au debutat la Parohia Fometești, din Protopopiatul Horezu, unde, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, a fost ridicată o cruce comemorativă pentru părintele profesor.
Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de profesorii de misiologie din țară, de părintele protoiereu, de preoții care s-au bucurat în perioada studiilor de îndrumarea părintelui profesor, a săvârșit slujba parastasului în biserica căreia părintele i-a devenit nou-ctitor.
Pr. Conf. Univ. Dr. Habil David Pestroiu de la Facultatea Justinian Patriarhul din București, ucenic și continutor la catedrala de misiolologie, a evocat personalitatea părintelui Arhid. Prof. Univ. Dr. Petre I. David, arătând că: „îl pomenim pe ctitorul acestui sfânt locaș și ctitorul sufletelor noastre, părintele profesor Petre I. David.
A zidit această preafrumoasă biserică prin întreaga sa osteneală și a zidit generații de teologi, între care și smeritele noastre nevoințe, ucenici ai părintelui, care continuăm lucrarea misionară pe care dânsul a început-o, sădind în sufletele noastre dragostea față de Sfânta noastră Biserică, dragostea pentru apărarea și promovarea credinței strămoșești, pentru cultura neamului, pentru cultura strămoșească și pentru valorile acestui popor și ale acestei țări.
Ne-am adunat și trebuie să-i mulțumim cu recunoștință Înaltpreasfințintului Părinte Varsanufie, din inițiativa căruia se face această reuniune care va urma și se va continua cu un simpozion.
Părintele Petre I. David avea un fler și o capacitate teribilă de a vedea în oameni. A fost o fire plină de exuberanță, plină de dinamism, a ars ca o candelă pentru Biserică și pentru neam. Era prezent în facultatea noastră din București de dimineața până seara târziu. Când s-au înființat celelalte facultăți, după 1989, a fost primul care a alergat să predea disciplina Îndrumări misionare și la aceste facultăți încât își rezervase câte o zi a săptămânii în care le vizita pe toate și, bineînțeles, își rezervase și pentru cetatea sa de suflet din București unde se întâlnea cu doctoranzii. Era plin de verbă, plin de inițiativă, plin de umor. Părintele a fost o voce limpede care ne cheamă să avem acest curaj al mărturisirii prin întreaga noastră ființă.
Sperăm să-i fim următori și să ducem mai departe ceea ce dânsul ne-a învățat și să căutăm ca și noi să ctitorim în sufletele ucenicilor noștri aceste învățături pe care le-am primit de la dascălul nostru iubit”.
După slujba de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a propus participanților o dezbatere privitoare la rolul misionar al bisericilor de graniță și al mănăstirilor din Oltenia de sub munte pentru apărarea Otodoxiei în secolele XVII și XVIII, dezbatere ce a avut loc la Biserica Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (Biserica Potecașilor) din Slătioara și Mănăstirea Hurezi.
Lucrările continuă pe 26 aprilie, la Sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic unde vor avea loc mai multe sesiuni științifice.