Praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie în Cetatea Băniei
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost prăznuit miercuri, 26 octombrie, în Cetatea Băniei. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită la Altarul Catedralei Mitropolitane, care şi-a sărbătorit astfel ocrotitorul duhovnicesc.
Miercuri, 26 octombrie, la primele ore ale dimineții sute de suflete au îngenunchiat înaintea Sfintelor Moaşte, împărtăşindu-se de bucurie şi binecuvântare duhovnicească. Pregătirea pentru Sfânta Liturghie a început prin înveşmântarea arhiereilor, în Casa Băniei, din vecinătatea sfântului locaş. De aici s-a mers în procesiune până în Catedrală unde a fost săvârşită Slujba Euharistică. Au fost prezenţi: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
„În sufletul său s-a întipărit rugăciunea şi s-a sălăşluit Preasfânta Treime”
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioșilor prezenți despre importanţa sărbătorii, amintind totodată vrednicia şi faptele de bărbăție mucenicească ale Sfântului Dimitrie. „Ca om, Sfântul Dimitrie s-a ostenit, biruind cu raţiunea şi gândul toate săltările interioare ale trupului. La dânsul găsim toată această stăruinţă pe care omul duhovnicesc o poartă întotdeauna în mintea şi cugetul său, ca să nu se lase niciodată copleşit de ceea ce este rău. Căci, deîndată ce un gând viclean pătrunde în mintea nevoitorului, acesta îl biruieşte cu numele Mântuitorului Iisus Hristos. Şi permanent făcând acest lucru, mintea lui se curăţeşte şi se poate coborî în inimă cu multă luare aminte şi cu multă dragoste faţă de Dumnezeu, ca toate cugetele să se sfinţească şi să se îmbrace în lumina dumnezeiască. Astfel, în sufletul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie s-a întipărit rugăciunea şi s-a sălăşluit Preasfânta Treime, căci deîndată ce el a fost adus la judecată în faţa chinuitorilor şi asupritorilor, sfântul a avut pe Duhul Sfânt prezent cu putere multă în sufletul său şi a mărturisit înaintea oamenilor că este creştin şi că slujeşte Mântuitorului Hristos, Singurul şi Adevăratul Dumnezeu. Pentru aceasta lumea din timpul său nu l-a iubit, pentru că mulţi au fost aceia care l-au condamnat mai întâi la închisoare şi în cele din urmă la moarte. Cu toţii, fiind întunecaţi de orbirea vrăşmaşului şi de slujirea la idoi, nu au putut să vadă sfinţenia Marelui Mucenic Dimitrie şi au socotit că plăcutul lui Dumnezeu este vrednic de osândă pentru că nu slujeşte întunericului, idolatriei şi iadului. Mai presus decât toate acestea, Dumnezeu l-a preamărit şi i-a dat putere ca să rabde şi să treacă peste toate chinurile la care a fost supus”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.
Catedrala Mitropolitană din Craiova, scurt istoric
Construită în stil bizantin, Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie” este una dintre cele mai frumoase biserici ale oraşului Craiova. Păreri neconfirmate documentar plasează existenţa ei în vremea fraţilor Petru şi Asan (secolul al XII-lea – 1185), a lui Ioan al Cumanilor (1230) sau chiar în timpul marelui domnitor Mircea cel Bătrân. Având în vedere că i se mai zice şi „Băneasa”, epitet folosit târziu (secolele XVIII-XIX), s-a crezut că, de fapt, ctitorii ei trebuie să fi fost boierii craioveşti, bani ai Olteniei. A făcut parte din sistemul de apărare a oraşului Craiova. S-a numit „Domnească” pentru că din neamul craioveştilor, ctitorii ei, s-au tras câţiva domni ai Ţării Româneşti: Neagoe Basarab (1512-1521), Matei Basarab (1633-1654) şi Constantin Brâncoveanu (1688-1714). După părerea marelui istoric Nicolae Iorga, pe lângă biserica „Sfântul Dumitru” din Craiova a funcţionat cea mai veche şcoală de preoţi şi dascăli din Oltenia. Din anul 1939, Biserica „Sfântul Dumitru” din Craiova devine Catedrala mitropolitană a Olteniei.
Sursa: www.mitropoliaolteniei.ro