Eşti aici

Ziua Limbii Rromani

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, părintele Nicolae Dorin Buda, inspector coordonator al Departamentului de misiune pentru rromi din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, pentru a marca „Ziua Limbii Rromani” a organizat in ziua de 16 iunie, la Școala Primară Sînbotin din localitatea Dăești, activități recreativ-educative, în cadrul cărora a vorbit copiilor despre semnificația acestei zile.

Limba romani (romani ćhib) este limba vorbită de rromi. Face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene. Cu cca. 5–6 milioane de vorbitori, este utilizată în țări de pe toate continentele, cei mai mulți în estul Europei. Limba este similară cu alte limbi din nordul Indiei (în special punjaba), regiune de unde se presupune că provin rromii.
Apartenența limbii rromani la grupul indic a fost recunoscută la sfârșitul secolului al XVIII-lea în mod independent de mai mulți filologi.  După unele ipoteze, limba rromani s-a desprins din migrația indo-asiană principală înainte de pătrunderea pe subcontinentul inian. Ea se aseamănă cu multe limbi indice moderne, indicând că limba romani datează probabil din timpuri post-sanscritice.
Deși limba rromani este folosită în principal ca limbă orală, unii rromi scriu în rromani. Este scrisă în principal în alfabetul latin și, într-o oarecare măsură, în alfabetul grec, chirilic sau arab.
    În unele țări, precum România, Suedia sau Serbia, s-au făcut eforturi de standardizare a limbii rromani. În România, eforturile de standardizare sunt în primul rând rezultatul muncii domnului prof. Gheorghe Sarău, care a alcătuit o variantă purificată a limbii rrmani, folosită acum în învățământ.
    Ziua Limbii Romani a fost  legiferată în ianuarie 2019 de către Parlamentul României (Legea nr. 20/ 8 ianuarie 2019 privind instituirea Zilei Limbii Romani, în ziua de 16 iunie).
    Părintele a organizat și ateliere de creație în cadrul cărora copiii au putut desfășura o serie de activități care să le dezvolte abilitățile de exprimare.
La final, implicarea activă a tinerilor la activitățile propuse a fost răsplătită cu daruri.
La această activitate a participat doamna Mihaela Andreianu -Inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Vâlcea, împreună cu doamna Narcisa Tătuț, inspector minorități, domnul  Gheorghe Popolan, Primarul localității Dăești, domnul Alexandru Diamant, liderul  județean al rromilor și cadre didactice de la Școala Gimnazială Dăești.

Alte articole despre: