Eşti aici

Învățământul dual – o șansă de a ne pune darurile noastre în folosul aproapelui

7 Decembrie 2017 / Învățământ

Mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, transmis în cadrul seminarului internaţional „Şcolarizarea profesională duală, soluţia pentru criza forţei de muncă din judeţul Vâlcea” desfășurat la Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea, joi, 7 decembrie 2017.

„Biserica a accentuat dintotdeauna valoarea educației și a muncii pentru om. Omul trebuie să se formeze în fiecare clipă spre a crește în cunoaștere și bunătate spre o deplină asumare a chipului lui Dumnezeu din el. Sfinții Părinți niciodată nu au văzut în muncă doar un mijloc de autoîntreținere, ci mai mult spre slujirea aproapelui, având un scop comunitar. Sfântul Antonie cel Mare lucra întotdeauna ceva din care aproapele să aibă de câștigat și nu doar el. În același duh, Sfântul Vasile cel Mare scria că în lucrul său omul să nu urmărească nevoia sa proprie, ci mai mult slujirea celor de lângă el.

Învățământul dual merge în oarecare măsură pe această linie, urmărindu-se folosul comunității, care și propune planul de școlarizare necesar acesteia la un moment dat, prin operatorii economici. Funcționalitatea profesiei este înțeleasă și este valorificată în cadrul general al vieții sociale. În acest fel, creștinul se împlinește oarecum pe sine însuși, punându-și darurile pe care Dumnezeu i le-a dat spre a-l sluji pe cel de lângă el. Astfel scopul nu este doar economic, ci și spiritual.

Biserica, de mai multă vreme, are în structura sa o formă de învățământ dual: este vorba despre școlile de cântăreți, la care numărul de cursanți este stabilit de nevoile parohiilor, iar finanțarea lor vine nu doar de la stat, ci și de la Biserică.

Județul Vâlcea, ca multe alte județe din țara noastră, se confruntă tot mai mult cu fenomenul șomajului și din pricină că atunci când școlarizăm, când formăm copiii noștri, nu suntem atenți și la nevoile reale ale societății. În societatea actuală, oricât de mult s-a perfecționat munca omului, nu avem nevoie doar de IT-iști, ci și de specialiști pe care nu demult îi găseai cu ușurință, iar în zilele noastre foarte greu: instalatori, tâmplari, croitori etc. Societatea noastră, ținând cont de aceste coordonate, va reduce cu mult fenomenul șomajului și, mai mult, va răspunde nevoilor semenilor noștri.

În acest sens felicităm Primăria Municipiului Râmnicu-Vâlcea și Inspectoratul Școlar al Județului Vâlcea pentru inițiativa de a extinde învățământul dual și în județul nostru, asigurându-i că îi vom purta în rugăciuni, ca acest proiect să aibă succesul dorit, dar, mai mult decât atât, prin preoții de la toate parohiile Arhiepiscopiei Râmnicului, la modul concret, vom informa copiii și părinții despre această inițiativă, și despre avantajele învățământului dual, spre o deplină reușită a acestui proiect”.

† VARSANUFIE
Arhiepiscopul Râmnicului

Alte articole despre: