Chiriarhul Râmnicului i-a binecuvântat la început de An școlar pe elevii din Drăgășani
Luni, 11 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de Te Deum și a participat la festivitățile prilejuite de deschiderea noului An școlar la Colegiul Național „Gib Mihăescu”, Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu”, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” și Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din Municipiul Drăgășani.
La festivitățile de deschidere au participat doamna Andra Bică, Inspector Școlar General în cadrul ISJ Vâlcea, reprezentanți ai autorităților centrale și locale, elevi, părinți și profesori.
În cuvântul de binecuvântare împărtășit cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a subliniat necesitatea conlucrării dintre Biserică, Școală și Familie în educarea și formarea elevilor: Biserica, alături de Școală și Familie, are ca misiune principală sădirea iubirii față de semeni și față de Dumnezeu în sufletele copiilor, dar și valori precum dragostea față de neam, respectul față de părinți și dascăli. De aceea doar efortul conjugat al acestor trei instituții reper pentru Neamul Românesc mai are puterea de a păstra nevinovăția și iubirea față de aproapele pe care copiii o au, potrivit cuvintelor Sfântului Apostol Pavel: „ca să fiţi fără de prihană şi curaţi, fii ai lui Dumnezeu” (Filipeni II, 15). Școala trebuie să pregătească elevii pentru viața adevărată, responsabilizându-i ca ființe purtătoare de chip dumnezeiesc. Însă educația copiilor nu trebuie să rămână doar o misiune a dascălilor. De aceea, Biserica a dezvoltat noi proiecte de catehizare în parohii și, totodată, ne adresăm la început de an și părinților pentru a veghea asupra preocupărilor propriilor fii, pentru a nu-și pierde timpul cu lucruri nefolositoare și a-și consuma puterile în lucrări neziditoare, ci să-și pună în bună lucrare talanții pe care Dumnezeu i-a sădit în fiecare, făcându-i să rodească cât mai mult. La temelia lucrării noastre comune în formarea și buna creștere a elevilor să așezăm sentimentele de dragoste și prețuire, unite cu încrederea și responsabilitatea. Dacă elevul va simți iubirea părinților, a învățătorilor și a profesorilor ca revărsându-se din iubirea lui Dumnezeu asupra lor, vor crește ca fii buni ai Neamului și ai Bisericii noastre strămoșești, bucurându-se în viață de toate darurile lui Dumnezeu.
Acum la începutul unui an nou școlar Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-și reverse darurile Sale cele bogate asupra elevilor, părinților și cadrelor didactice, dăruindu-le sănătate deplină, putere în toată lucrarea și, mai ales, roade bogate spre bucuria tuturor!
Doamna Prof. Andra Bică, Inspector Școlar General, a adresat un cuvânt festiv elevilor, părinților și profesorilor, în care a afirmat că „avem motive temeinice să credem în școala românească, școală care înseamnă în egală măsură, cunoaștere, știință, cultură, dar și morală și spiritualitate”.
Valorile școlii românești au fost reafirmate și în mesajele reprezentanților autorităților centrale și locale, care și-au manifestat sprijinul pentru buna desfășurare a procesului educativ.