Comemorarea Generalului Paul Teodorescu și a eroilor din Marină și Aviație la Mănăstirea Dintr-un Lemn
Generalul Paul Teodorescu, dar și militarii din Marină și Aviație, care și-au jertfit viața la datorie de-a lungul timpului, au fost comemorați sâmbătă, 29 iunie, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, comuna Frâncești din județul Vâlcea, în cadrul unui ceremonial religios-militar. De asemenea, a fost marcată împlinirea a opt decenii de la consacrarea Mănăstirii Dintr-un Lemn drept locaș de închinare al marinarilor și aviatorilor.
În acest an, s-au împlinit 80 de ani de când Mănăstirea Dintr-un Lemn a devenit locașul de rugăciune al aviatorilor și marinarilor, la inițiativa generalului Paul Teodorescu, cel de-al treilea ctitor al mănăstirii. Pentru posteritatea acestui eveniment, la Monumentul eroilor marinari și aviatori, aflat la intrarea în Mănăstirea Dintr-un Lemn, a fost dezvelită o placă comemorativă. Aceasta a fost așezată în prezența și prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie și a domnilor Corneliu Postu, general de brigadă, Directorul Statului Major al Apărării; Viorel Pană, general de flotilă aeriană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene; Alexandru Mîrșu, viceamiral, șeful Statului Major al Forțelor Navale; Bogdan Cernat, general de brigadă, comandantul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul; Valentin Ciorbea, profesor universitar, directorul Centrului de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României General Paul Teodorescu.
Evenimentul comemorativ a continuat cu slujba Parastasului, săvârșită la mormântul Generalului Paul Teodorescu, fost ministru al Aerului şi Marinei în perioada 1938-1940 și cel de-al treilea ctitor al Mănăstirii Dintr-un Lemn, de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
La finalul slujbei, au fost depuse coroane de flori de către militari aviatori, marinari, dar și de cei din cadrul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.
Evenimentul s-a încheiat în Camera memorială General Paul Teodorescu, unde a fost semnat un Hrisov care marchează împlinirea a 80 de ani de când Mănăstirea Dintr-un Lemn a devenit locașul de rugăciune al aviatorilor și marinarilor, dar și drept „chezășie a ostenelilor tuturor slujitorilor Bisericii și ai Armatei României de a stărui întru adevăr, credință și unitatea românilor de pretutindeni”.
În semn de apreciere, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a oferit domnilor Corneliu Postu, Alexandru Mîrșu, Viorel Pană, Bogdan Cernat și Valentin Ciorbea cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Râmnicului, Crucea Râmnicului. De asemenea, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a primit distincția militară Emblema de onoare a Forțelor Navale din partea domnului Alexandru Mîrșu, viceamiral, șeful Statului Major al Forțelor Navale.
Generalul Paul Teodorescu, ministru al Aerului şi Marinei în perioada 1938-1940, a coordonat lucrările de restaurare a Mănăstirii Dintr-un Lemn între anii 1938 și 1940, fapt pentru care a fost trecut în rândul ctitorilor. În acest demers de restaurare a celor două biserici, a Palatului brâncovenesc și celorlalte clădiri ale ansamblului monahal a fost ajutat de soldați din aviație și marină. În ultima parte a vieții s-a retras la ctitoria sa, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde și-a scris memoriile. A trecut la Domnul la data de 17 ianuarie 1981.