Vizita ierarhilor români și georgieni la mănăstirile Dintr-un Lemn și Govora
Pelerinajul la mănăstirile din Arhiepiscopia Râmnicului au continuat la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
În cuvântul de întâmpinare adresat oaspeților Arhiepiscopiei Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, a descoperit faptul că această mănăstire „adăposteşte un odor de mare preţ pentru Biserica din Vâlcea, şi anume icoana făcătoare de minuni care a fost pictată pe o singură bucată de lemn şi care a fost găsită într-un stejar secular care atunci când a fost tăiat în mijlocul ei s-a găsit această icoană.
Mănăstirea are o tradiţie monahală veche, prima biserică, din lemn, fiind construită în jurul anului 1510. De atunci viaţa monahală din acest aşezământ monahal nu s-a curmat niciodată, nici în timpul regimului comunist când a existat un decret pentru ca monahii să fie daţi afară din mănăstiri, în anul 1959, firul rugăciunii şi al Liturghiei din această mănăstire nu s-a întrerupt. În prezent, în această mănăstire vieţuiesc 60 de maici care au diferite ascultări şi rugăciunea în această mănăstire este neîntreruptă. Vă mulţumim pentru dragostea de a vizita această mănăstire, pentru a vă închina la icoana Maicii Domnului, care este o replică a icoanei Maicii Domnului Grabnic ajutătoarea din Sfântul Munte Athos”.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, a mulțumit Chiriarhului Râmnicului pentru posibilitatea oferită de a vizita „aceste mănăstiri minunate unde nu încetează rugăciunea. Ele sunt foarte vechi și au o tradiţie înfloritoare și mulţi vieţuitori care se roagă neîncetat. Am văzut viața duhovnicească deosebită a credincioşilor de aici, mai ales a celor care vieţuiesc în mănăstiri. Am simţit bucuria cu care am fost întâmpinaţi, găzduiţi în România şi, deşi poate ar fi trebuit să fi fost uimiţi de această ospitalitate de aici, totuși nu am fost uimiţi pentru că ne-am simţit ca acasă, şi aşa este şi firesc pentru că oriunde este Biserica este şi casa noastră. Sunt convins că şi Sfântul Antim Ivireanul, acum peste 300 de ani, fiind aici, deşi poate îi era dor de Georgia, de patria şi casa lui, se simţea foarte bine în mijlocul acestui popor şi se simţea ca acasă şi l-a tratat în acest fel.
În aceste zile a fost şi Patriarhul Antiohiei cu delegaţia însoţitoare, ei au primit această bucurie de a fi primiţi în România şi, cu toate că la ei acasă în Siria, în Liban sunt foarte multe probleme, oamenii suferă acolo, au cerut rugăciunile şi suntem convişi că rugăciunile celor din România nu se limitează la Biserica Română, ci sunt îndreptate spre întreaga Biserică Ortodoxă. De aceea, rugăciunile maicilor de aici vor fi îndreptate şi spre Biserica Antiohiei care are nevoie de aceasta. Deşi suntem despărțiți de spaţiu , suntem un trup al lui Hristos şi, de aceea, Hristos este în mijlocul nostru. Avem responsabilitatea să fim luminătorii acestei lumii şi rugăciunile maicilor contribuie la acest lucru. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”, a încheiat ierarhul georgian.
La Mănăstirea Govora, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a prezentat misiunea culturală desfășurată aici de-a lungul veacurilor și unde a apărut „vestita Pravilă de la Govora, a lui Matei Basarab, care a fost un adevărat îndreptar pentru preoţi şi pentru credincioşi timp de mai multe secole, iar pe lângă tipografie a existat şi o școală de copişti.
Vă mulţumim pentru că ați vizitat această mănăstire unde se păstrează tabloul votiv al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, care uneşte înaintea lui Dumnezeu popoarele noastre”, a subliniat Părintele Arhiepiscop.
Înaltpreasfințitul Mitropolit Ioan de Rustavi a mărturisit că împreună cu delegația sa că mulţumește lui Dumnezeu pentru ocazia „de a veni şi a vedea aceste mănăstiri, de a cunoaşte mai îndeaproape viaţa monahală din România şi de a vedea faţă către faţă vieţuitorii acestor mănăstiri. În aceste zile când Biserica Română prăznuiește 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, am avut ocazia să fim şi martorii proclamării canonizării a patru cuvioşi din acest teritoriu. Prezenţa noastră aici, ca urmare a invitaţiei Preafericitului părinte Patriarh Daniel al României, înseamnă o continuare a relaţiilor frăţeşti dintre popoarele şi Bisericile noastre, română şi georgiană, începute prin Sfântul Antim Ivireanul.
Avem alte legături pentru că şi tradiția noastră a Bisericii Georgiene spune că întemeietorul creştinătăţii din ţara noastră a fost Sfântul Apostol Andrei, aşa cum a fost şi în România. De aceea legăturile noastre este mult mai veche, avem aceleași rădăcini şi credem în Acelaşi Dumnezeu.
Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie pentru ospitalitatea de care a dat dovadă şi pentru că ne-a arătat cu atâta bucurie mănăstirile pe care le păstorește şi viețuirea din aceste mănăstiri. Aceasta este ca o lege a ospitalității şi a unității în Hristos, aceasta ne-a adus aici şi aceasta ne bucură cel mai mult”.
Încheierea pelerinajului a însemnat și încheierea vizitei delegației patriarhale în Arhiepiscopia Râmnicului.