Sfințirea troiței ridicată spre cinstirea tipografilor bisericești
Astăzi, 12 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfințit troița ridicată spre cinstirea tipografilor bisericești în curtea Bisericii Toți Sfinții din Râmnicu-Vâlcea.
Alături de Înaltpreasfinția Sa au fost părinții slujitori ai Bisericii „Toți Sfinții” precum și oameni de cultură care, în permanență, au descoperit însemnătatea misiunii de răspândire a învățăturii creștine și a culturii universale și românești.
În cuvântul de întâmpinare adresat Părintelui Arhiepiscop, Părintele Constantin Cârstea, parohul Bisericii „Toți Sfinții”, a subliniat că „venirea Înaltpreasfinției Voastre în această vizită pastorală reprezintă pentru noi o mare bucurie. Vă mulțumim pentru aceste clipe sfinte și pentru bucuria acestei zile și rămânem recunoscători pentru grija părintească pe care ne-o purtați, nouă, fiilor duhovnicești ai Înaltpreasfinției Voastre”.
Chiriarhul Râmnicului, în cuvântul de binecuvântare împărtășit celor prezenți, a precizat că „se cuvine să mulțumim lui Dumnezeu pentru că în această zi, în care Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Ierarh Spiridon, a fost sfințită această troiță.
Monumentul pe care l-am sfințit a fost ridicat întru pomenirea tuturor tipografilor bisericești și, în mod special, a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul acestui oraș. Sunt pomeniți deopotrivă și ceilalți tipografi Sfântul Ierarh Calinic, Damaschin, Chesarie și Filaret, care au trudit pentru păstrarea dreptei credințe și educarea poporului”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.
Domnul Eugen Petrescu, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, a arătat că ridicarea troiței spre pomenirea și cinstirea tipografilor bisericești reprezintă un act de cinstire prilejuit de comemorarea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul la împlinirea celor 300 de ani de la mutarea sa la cele veșnice.
Troița a fost realizată la inițiativa Filialei Județene „Matei Basarab” Vâlcea a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, sub coordonarea Eugen Petrescu și a domnului colonel în retragere Gheorghe Giurcă și a fost sculptată de către Părintele Arhidiacon Cosmin-Cristian Pisăru.