„Sfântul Mare Mucenic Mina ne îndeamnă neîncetat la viaţă cinstită, la stăruinţă pe calea binelui și la iubirea aproapelui”
„Sfinții sunt o comoară aleasă şi de mult preţ a Bisericii, exemple de trăire creştinească, după voia lui Dumnezeu, de dăruire pentru binele semenilor și mărturisitori ai Mântuitorului Hristos”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Mina.
Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „Sfântul Mare Mucenic Mina ne îndeamnă neîncetat la viaţă cinstită, la stăruinţă pe calea binelui și la iubirea aproapelui. Prin mărturisirea dreptei credințe a dobândit cununa muceniciei și s-a alăturat cetelor îngerești, priveghind și rugându-se neîncetat pentru toți aceia care îi cer ajutorul.
Sfințenia este iubire desăvârșită de Dumnezeu. Sfântul Mare Mucenic Mina a biruit cu tărie ispitele care-l învăluiau și a păzit curăția sufletului său, fiind plin de bunătate și curaj, împlinind în viața sa porunca Mântuitorului Hristos: „că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul şi vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morţi, te vei mântui” (Romani X, 9). A fost învrednicit de Preamilostivul Dumnezeu cu daruri cerești, prin care a tămăduit bolnavi și a săvârșit minuni mari”.
Sfântul Mare Mucenic Mina, omul al dreptății
„Sfântul Mare Mucenic Mina s-a născut în Egipt și el a ajuns în oastea împăratului Dioclețian, însă când acesta a dat edictul său de persecuție împotriva creștinilor și a început cea mai sângeroasă persecuție din istoria Bisericii, când a fost martirizat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sfinții noștri din Dobrogea: Emilian și Valentin, Pasicrat și toți ceilalți dimpreună cu ei pe care îi găsim în calendarul ortodox, Sfântul Mina s-a retras în pustie și a început să trăiască în asceză și rugăciune. Însă Sfântul Cuvios Macarie cel Mare s-a dus la el și i-a spus că este dator să mărturisească înaintea oamenilor credința sa în Domnul Hristos. Astfel, a coborât în mijlocul cetății, mărturisind credința în Mântuitorul Hristos, a fost prins, bătut, chinuit, iar în cele din urmă i s-a tăiat capul. Sfântul Mare Mucenic Mina a început să facă la biserica sa multe minuni pentru cei care îi cereau ajutorul. Sfântul Mina ne ocrotește de hoți, ne apără de pagube, pentru că în viața sa una dintre minuni arată că un om, care era iudeu, a fost găzduit de un creștin. Însă acesta din urmă, l-a omorât pentru a-i lua banii, trupul l-a tăiat în mai multe bucăți și l-a ascuns. Numai că Sfântul Mina trupul acelui iudeu l-a refăcut și i-a dat viață și i s-a arătat acestui om, care era creștin numai cu numele, l-a mustrat și i-a spus să-i dea banii înapoi, iar acela s-a înspăimântat și și-a recunoscut păcatul.
Sfântul Mare Mucenic Mina este cunoscut ca mare vindecător, pentru că din viața lui aflăm că printr-una din minunile sale a vindecat un olog, precum și o femeie care nu putea vorbi. Este cunoscut Sfântul Mare Mucenic Mina ca un om al dreptății, pentru că un oarecare Eutropie, având două vase de argint, a făgăduit să-i dea bisericii Sfântului Mare Mucenic Mina un disc de argint, dar i s-a părut că discul pentru Sfântul Mina este mai frumos decât cel al său și l-a schimbat pe când era în corabie. Dar, iscându-se o furtună, slujitorul său, care ținea discul, a căzut în valurile mării, cerând ajutorul lui Dumnezeu și Sfântului Mina. Atunci, în chip minunat, sluga sa a ieșit din valurile mării și, cu lacrimi de pocăință, a dăruit Sfântului Mina ceea ce îi făgăduise. Sunt foarte multe minunile pe care le-a făcut Sfântul Mare Mucenic Mina și, de aceea, mai ales în această zi când se face prăznuirea lui, suntem datori a veni, a ne ruga ca să ne ferească de toată întâmplarea cea rea și să mijlocească înaintea lui Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.