Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfinții Împărați Constantin și Elena au încredințat lumea întreagă că libertatea religioasă este un dar de mare preț”
„Evlavioși mărturisitori ai credinței, Sfinții Împărați Constantin și Elena, cei întocmai cu Apostolii, au fost preocupați în mod aparte de apărarea învățăturilor Bisericii și au încredințat lumea întreagă că libertatea religioasă este un dar de mare preț. Vorbim însă de o libertate care nu putea fi trăită oricum, ci potrivit voii lui Dumnezeu, care este sfințirea vieții noastre”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Mănăstirea Hurezi, în ziua prăznuirii ocrotitorilor ctitoriei Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu.
Înaltpreasfinția Sa a arătat că „Sfinții Împărați Constantin și Elena au bineplăcut lui Dumnezeu prin lucrarea virtuților, dar, mai ales, pentru modul în care au înțeles să ofere creștinilor libertatea de a-L mărturisi pe Dumnezeu, un lucru care, după două veacuri și jumătate de prigoană, era cu adevărat esenţial în viața Bisericii.
Până la urcarea pe tronul imperial, au cunoscut pe mulți dintre episcopii, preoții și credincioșii care își alipiseră inimile de bucuriile netrecătoare ale Adevărului Veşnic şi ale vieţii eterne, pătrunşi de dragostea arzătoare pentru Hristos. Practicarea religiei creştine se petrecea sub incidenţa unor acuzaţii aspre şi, deopotrivă, nedrepte. Această nedreptate a fost înlăturată de Sfântul Constantin cel Mare după anul 313, în care s-a oferit Bisericii libertatea de organizare în plan administrativ și liturgic, prin restituirea de proprietăți și construirea de biserici, dar și luarea unor hotărâri prin care au fost înlăturate obstacolele ce împiedicau lucrarea sfințitoare în comunitățile creștine. Acest fapt a fost posibil prin consolidarea imperiului din punct de vedere politic, economic şi juridic, unde a reformat legislația cu ajutorul unor principii inspirate din învățătura și lucrarea socială a Bisericii, fapt împlinit, desigur, prin sfătuirea Sfintei Elena și a episcopilor cu viață sfântă pe care i-a ales drept sfătuitori de taină.
Astfel, sub ocrotirea Sfântul Constantin, Biserica a înflorit, cu adevărat, și s-a bucurat de multă pace, încât religia creştină s-a răspândit în toată întinderea Imperiului Roman.
Prin ctitorirea de biserici, prin libertatea religioasă oferită creștinilor, prin mutarea capitalei Imperiului la Constantinopol, noul oraș împodobit cu frumoase însemne creștine, Sfântul Împărat Constantin, împreună cu sfânta sa mamă, Elena, au biruit mentalitatea unor veacuri întunecate, dedicându-și activitatea mărturisirii credinței creştine”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.