Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfântul Prooroc Ilie și-a ancorat misiunea în trăirea ascetică, dorind cunoaşterea lui Dumnezeu prin curăţia inimii”
„Viața Sfântului Prooroc Ilie descoperă o evidentă dimensiune ascetico-duhovnicească ce a fost receptată drept model în viaţa monahală”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Mănăstirea Pahomie în ziua sărbătoririi Sfântului Prooroc Ilie.
Înaltpreasfinția Sa a arătat, de asemenea, că „Sfântul Prooroc Ilie și-a ancorat misiunea în trăirea ascetică, dorind cunoaşterea lui Dumnezeu prin curăţia inimii. De aceea, el și-a îmbodobit sufletul prin rugăciune și prin îndelungi postiri, câștigând obişnuinţa de a-și păstra mintea la Dumnezeu. A dobândit astfel curajul de a înfrunta vicleniile și rătăcirile regelui Ahab și ale reginei Isabela, dar și îndrăzneala de a cere de la Dumnezeu să trimită foc din cer.
Lucrarea proniatoare a lui Dumnezeu în mijlocul poporului chemat să revină la starea de ascultare și de comuniune are un profund sens profetic. Descoperim, așadar, că misiunea Sfântului Ilie, ca de altfel fiecare moment proniator din Vechiul Testament, anunţau în chip profetic revărsarea darurilor Duhului Sfânt, trimis de Domnul Hristos cel înviat peste Sfinţii Apostoli, cum, de altfel, ridicarea Sfântului Ilie la cer în carul de foc prefigura Înălțarea Mântuitorului.
Învățăm, totodată, că este necesară o continuă pregătire care începe cu înstrăinarea de patimi. De aceea, învață Sfântul Grigorie Palama că „cel ce alege calea monahală este „întreg al lui Dumnezeu” şi trebuie să se străduiască „să se lipească de Dumnezeu printr-o iubire desăvârşită, şezând lângă El încă toată viaţa […], anticipând viaţa viitoare şi vieţuind ca un înger al lui Dumnezeu pe pământ”.
Să urmăm Sfântului Prooroc Ilie pe cale virtuților, spre a nădăjdui spre cununile şi răsplătirile viitoare cele mai presus de minte, de cuvânt şi de înţelegere”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.