Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Maica Domnului este o adevărată scară către cer”
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie sâmbătă, 4 iulie, la Mănăstirea Ostrov unde a fost cinstită Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea.
În cuvântul de învățătură împărtășit obștii monahale și pelerinilor care se așază sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu la Sărbătoarea Cinstirii Icoanei Maicii Domnului Îndrumătoarea, Înaltpreasfinția Sa a subliniat: „Maica Domnului este o adevărată scară către cer, făcând posibil urcușul omului către Dumnezeu. Ea este cea care îl ridică pe om către Împărăția Cerurilor, prin înomenirea Fiului lui Dumnezeu. Ea este uşa Vieţii, pentru că Iisus Hristos-Izvorul Vieții - prin ea a intrat în lume: „Scară înțelegătoare și munte din care s-a tăiat piatră fără de mână de om și ușă prin care a trecut Hristos”.
Analogia dintre scara lui Iacov și Maica Domnului pe care o găsim deseori tâlcuită în scrierile Sfinților Părinți arată că Maica Domnului este cea care ni L-a apropiat pe Dumnezeu, din trupul ei luând trup omenesc Fiul lui Dumnezeu, spre înomenirea Sa. Astfel, omul L-a putut vedea pe Dumnezeu și a înțeles Cuvântul Său Cel veșnic.
Tradiția Bisericii noastre arată cinstirea sfintelor icoane ca parte integrantă din cultul Bisericii încă din primele secole, accentuând ideea că ele sunt expresia liturgică și vizuală a adevărului mântuitor, că Dumnezeu S-a făcut om „pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”. Mântuitorul Hristos, „chipul lui Dumnezeu Celui nevăzut, mai întâi născut decât toată făptura” (Coloseni I, 15), deschide prin nașterea Sa din Fecioara Maria posibilitatea ca, prin icoană, să se reflecte realitatea dumnezeiască. Icoana devine astfel expresia adâncă a prezenței lui Dumnezeu în lume.
Prin cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Îndrumătoarea, ea devine pârga de bucurie a oamenilor întru Dumnezeu”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.