Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în Duminica Ortodoxiei: „Începutul oricărei lucrări mântuitoare trebuie să fie mărturisirea dreptei credințe”
„Mântuitorul Hristos ne învață că începutul oricărei lucrări mântuitoare trebuie să fie mărturisirea dreptei credințe, care ne așază în comuniune și este, totodată, o pregustare a bunurilor duhovnicești din Împărăția Cerurilor. Noi credem și mărturisim că sensul întregii noastre vieți este comuniunea cu Dumnezeu, Care este izvorul sfințeniei”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Duminica Ortodoxiei la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cadrul Centrului Eparhial. Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat la acest popas duhovnicesc al Postului Mare pe profesorii și elevii Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea care au participat la Sfânta Liturghie.
Chiriarhul Râmnicului i-a încredințat pe elevii seminariști și pe părinții profesori că „doar părtășia în credința dreaptă, primită de la Hristos Domnul și fixată în scris de Sfinții Părinți, face ca viața noastră să devină tot mai apropiată de viețuirea în Împărăția lui Dumnezeu.
Părintele Dumitru Stăniloae sublinia că „venirea reală a lui Hristos prin Duhul Sfânt în credincioși a fost exprimată de Părinții Bisericii din primele secole prin ideea de participare a credincioșilor la dumnezeirea Sfintei Treimi, ceea ce are ca urmare o îndumnezeire a lor care se face cunoscută în cei ce se străduiesc să fie tot mai uniți cu Hristos prin imitarea vieții Lui ca sfințenie. Această prezență reală a lui Hristos în toți duce la menținerea lor într-o unitate, dar într-o unitate a iubirii, nu a confuziei. Aceasta afirmă Ortodoxia”.
Una dintre provocările majore în fața cărora s-a aflat Ortodoxia a fost cea legată de păstrarea unității de credință, ea însăși izvorâtă și fundamentată pe unitatea Sfintei Treimi. De aceea, Sfinții Părinți ne arată că nu este suficient să vorbim despre credință, ci trebuie să o și mărturisim, apărându-o de cei care, în orbirea lor duhovnicească, au căutat să răstălmăcească dogmele creștine. Totodată, mărturisirea trebuie împletită cu dreapta viețuire și cu rugăciunea pentru unitatea Bisericii, după îndemnul Mântuitorului „Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis (Ioan XVII, 21)”.
Mărturisirea credinței începe cu închinarea înaintea Sfintei Treimi, iar dacă în inima noastră se vor afla credința, nădejdea, dragostea, smerenia, pocăința și alte roade ale harului dumnezeiesc, atunci putem nădăjdui că vom ajunge în comuniunea iubirii Preasfintei Treimi, unde putem fi niciodată singuri, ci numai împreună cu întreaga Biserică, toți rugându-ne pentru unul și fiecare rugându-se pentru toți ceilalți”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.