Eşti aici

„Canonul cel Mare este imnul pocăinţei cutremurătoare”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Paraclisul Arhiepiscopal „Toți Sfinții”

19 Martie 2024 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit în cea de-a doua zi a Postului Mare slujba Pavecerniței Mari a Canonului Sfântului Andrei Criteanul la Paraclisul Arhiepiscopal „Toți Sfinții” din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

În cuvântul de binecuvântare împărătșit la ceas de seară, Înaltpreasfinția Sa a reliefat: „Canonul cel Mare este imnul pocăinţei cutremurătoare, este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, iar înaintea ochilor noștri sufletești sunt așezate chipuri ale Vechiului și Noului Testament care au gustat amărăciunea vieţii îndepărtate de Dumnezeu, pentru ca, mai apoi, „venindu-și în fire”, prin smerită pocăință, să devină model de virtute.

„Pocăinţa - spune Sfântul Isaac Sirul - se potriveşte întotdeauna şi tuturor, atât păcătosului, cât şi dreptului”, adăugând că „până în momentul morţii, pocăinţa nu poate fi sfârşită nici în durată, nici în lucrările ei”.

Deschiderea uşilor pocăinţei şi urcuşul duhovnicesc prin plâns şi cântare cu plângere așază multă nădejde în sufletul fiecărui credincios, în care, peste mărturisirea păcatelor şi dorința de îndreptare, se pogoară milostivirea lui Dumnezeu, căci „ajutor şi acoperitor S-a făcut mie spre mântuire. Acesta este Dumnezeul meu şi-L voi slăvi pe El! Dumnezeul părintelui meu şi-L voi înălţa pe El, căci cu slavă S-a preaslăvit!”

Starea de pocăinţă este determinată atât de amintirea unor fapte care l-au îndepărtat pe om de Dumnezeu, cât și de amintirea morţii, în urma căreia sufletele se așază în comuniunea Raiului sau în întunericul iadului. De aceea, momentul rugăciunii este acela în care omul conștientizează starea păcătoșeniei sale dar și faptul că are nevoie de ajutorul lui Dumnezeu pentru a sălășlui în locașurile cerești și, pentru aceasta spune: „De unde voi începe a plânge faptele vieții mele celei ticăloase? Ce începere voi pune, Hristoase, acestei tânguiri de acum? Ci, ca un Milostiv, dă-mi iertare greșelilor! Vino, ticăloase suflete, împreună cu trupul tău, de te mărturisește la Ziditorul tuturor! Și îndepărtează-te de acum de nebunia cea mai dinainte și adu lui Dumnezeu lacrimi de pocăință”.

Pocăința la care ne cheamă rugăciunea Canonului Mare este calea întâlnirii cu Mântuitorul Hristos, Cel ce a fost răstignit pe Cruce pentru mântuirea noastră, spre a învia împreună cu El în ziua cea neînserată a Împărăției Sale”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: