Binecuvântare arhierească la hramul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Pantelimon” din Drăgășani
„Nu există altă cale pe care credinciosul să se desăvârşească decât cea urmată de Mântuitorul Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la hramul Mănăstirii „Sfântul Mucenic Pantelimon” din Drăgășani.
Vorbind despre rugăciune, Înaltpreasfinția Sa a precizat: „curăţia rugăciunii este pe măsura celei a inimii şi a minţii celui care se roagă. Dacă sufletul omului este stăpânit de patimi, acesta nu se poate apropia de Dumnezeu nici să primească harul Său. În timpul rugăciunii, Dumnezeu caută întotdeauna spre inima noastră. Dacă omul Îl dorește sincer pe Dumnezeu, atunci și Dumnezeu îi primește rugăciunea și Se descoperă omului.
De mare însemnătate este rugăciunea de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu în viața noastră. Ea se naște dintr-un sincer sentiment de recunoștință față de Cel Care ne poartă de grijă și atunci când noi nu ne dăm seama, motiv pentru care într-o rugăciune de taină din Sfânta Liturghie, Biserica Îi mulțumește lui Dumnezeu și pentru binele pe care omul nu-l cunoaște, astfel: „Îți mulțumim Ție și Unuia-Născut Fiului Tău și Duhului Tău Celui Sfânt, pentru toate pe care le știm și pe care nu le știm; pentru binefacerile Tale cele arătate și nearătate, ce ni s-au făcut nouă”.
Din credință și din iubirea față de Dumnezeu se naște în inima omului dorința de a trăi permanent și veșnic împreună cu El, cum arată Sfântul Siluan Athonitul: „Cel Ce iubește pe Domnul, totdeauna își va aduce aminte de El, iar aducerea-aminte de Domnul naște rugăciunea”. Cum Dumnezeu este prezent în tot locul și în toată vremea, la fel, rugăciunea celui care Îl iubește pe Domnul nu încetează nicăieri și niciodată”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.
Chiriarhul Râmnicului a vorbit apoi despre noua mănăstire, amintind că „prin această nouă ctitorie se reînnoiește viața monahală din orașul Drăgășani, întrucât în documentele din secolul al XVI-lea era menționat un așezământ monahal închinat Sfintei Treimi, iar în secolul al XVIII-lea, episcopul Filaret al Râmnicului a ctitorit aici un așezământ al Episcopiei Râmnicului”.