„Viața Sfântului Antim Ivireanul a fost legată de strădania de a păstra până la sfârşit comoara dobândită prin har”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la mănăstirea din Ude, Georgia
La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Theodor de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti din Patriarhia Georgiei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, participă în perioada 25-30 iunie la manifestările închinate Sfântului Ierarh Antim Ivireanul în Ude, Georgia, localitatea natală a Ocrotitorului Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea.
Biserica Ortodoxă a Georgiei îl sărbătorește pe Sfântul Antim în data de 26 iunie, fapt pentru care la mănăstirea din Ude a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Theodor de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti.
Chiriarhul Râmnicului a reliefat în cuvântul de învățătură împărtășit clerului și credincioșilor că „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a dat mărturie că se bucură de Acela Care este infinit mai presus de toate. Deși a cunoscut suferința și lipsurile pribegiei, viața Sfântului Antim n-a fost nici o clipă desprinsă de trăirea duhovnicească, al cărei scop este comuniunea desăvârşită cu Dumnezeu.
Această comuniune nu poate fi realizată decât prin darul Duhului Sfânt, pentru primirea căruia omul nu se poate pregăti altfel decât prin credință și smerenie.
Viața sfântului a fost legată de strădania de a păstra până la sfârşit comoara dobândită prin har și, de aceea, cuvântările sale au fost o permanentă chemare la o împreună-lucrare cu harul lui Dumnezeu, prin rugăciune și pocăință, prin fapte de milostenie și iubire jertfelnică.
Omul nu-L poate cunoaște pe Dumnezeu, dacă nu-L lasă mai întâi pe Dumnezeu să vorbească înlăuntrul lui, iar pe această cale a trăirii sfinte a mers și Sfântul Ierarh Antim Ivireanul.
Prin rugăciune a descoperit calea îndumnezeirii și viețuirea întru virtute. Astfel, a împlinit poruncile dumnezeiești, și-a adâncit mintea în rugăciunea neîncetată, s-a împărtășit cu Sfintele Taine, încât a ajuns să-L cunoască pe Dumnezeu și să trăiască în mod nemijlocit bunătatea Lui, după îndemnul psalmistul: „Gustați și vedeți, că bun este Domnul” (Psalmul XXXIII, 8).
Roadele rugăciunii s-au vădit în inima sa smerită și întru totul iubitoare, oferind o neîncetată mărturie a credinţei în puterea milostivă, iertătoare şi dătătoare de cerești daruri a lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.