Tabără de muzică psaltică la Mănăstirea Sărăcinești
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în perioada 8-15 august, la Mănăstirea Sărăcinești s-a desfășurat Tabăra de muzică psaltică.
În tabără au participat tineri doritori să cunoască alfabetul muzicii psaltice, să învețe descifrarea partiturilor și să interpreteze cântarea liturgică în cadrul atelierelor și prin participarea la strană în timpul slujbelor zilnice, cât și la hramul mănăstirii prilejuit de Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului.
Partiturile studiate au cuprins cântări din Sfânta Liturghie, Paraclisul Maicii Domnului, Vecernia și Utrenia Praznicului Adormirii Maicii Domnului.
În prezentarea istoriei muzicii bisericești, părintele Ioan Zaharia a amintit că termenul de «psalt» provine de la cântarea psalmilor, desemnând cântăreţul de muzică bisericească ortodoxă, iar «psaltichia» este ştiinţa şi arta interpretării muzicii bisericeşti. A fost amintit cuvântul Sfântului Vasile cel Mare pentru care „psalmul este liniște sufletelor, conducător al păcii; este cel care potolește tulburarea și vâlvătaia gândurilor, înmoaie mânia sufletului, leagă prietenii. Cântatul psalmilor aduce, deci, cel mai mare bun: dragostea".