Sfințirea noii biserici a Mănăstirii Ostrov
Marți, 26 septembrie, în ziua prăznuirii Sfântului Voievod Neagoe Basarab, ctitorul și ocrotitorul Mănăstirii Ostrov, va avea loc sfințirea noii biserici din cadrul ansamblului monahal.
Slujba de sfințire, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti, și Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, începând cu ora 8.30.
Actuala biserică a acestui așezământ monahal a fost zidită, pe locul celei vechi, din lemn, între anii 1520-1521, de către Sfântul Voievod Neagoe Basarab şi soţia sa, Despina Doamna.
Începând cu secolul al XVI-lea, până în anul 1890, iar mai apoi din 1996, Schitul Ostrov a fost schit cu obște de maici, fiind cea mai veche mănăstire de călugărițe de pe teritoriul României. După un veac, în acest loc s-au călugărit soţia domnitorului Neagoe Basarab, Doamna Despina, care a primit numele de Platonida, şi mama voievodului Mihai Viteazul, care şi-a luat numele de Teofana, fiind înmormântată, nu departe de aici, în biserica Mănăstirii Cozia.
În anul 1981, în timpul păstoririi episcopului Iosif Gafton, prin purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Gherasim Cristea, pe atunci episcop-vicar al Episcopiei Râmnicului, insula și biserica istorică au fost înălțate cu 6 metri, din pricina lucrărilor pe lacul de acumulare care amenințau să distrugă întreaga locație.
Datorită înfloririi culturale și duhovnicești de pe Valea Oltului și văzând că biserica veche a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care veneau să participe la slujbe și să se roage înaintea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Hodighitria („Îndrumătoarea”), la inițiativa și prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a început zidirea acestui nou locaș de cult, piatra de temelie fiind pusă la 6 iunie 2018.
După încheierea lucrărilor de construire și de pictare a sfântului locaș, în data de 26 septembrie va primi veșmânt de har, iar credincioșii, bărbați și femei, vor avea prilejul de a intra în Sfântul Altar și de a se închina la Sfânta Masă.