Slujire arhierească și pelerinaj de Florii în municipiul Horezu
În Duminica a VI-a din Postul Mare (a Floriilor), 21 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Nașterea Maicii Domnului a Parohiei Târg Horezu din municipiul Horezu. La finalul slujbei, a avut loc procesiunea de la acest locaș de cult spre monumentul istoric eclesiastic cu hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Evanghelia praznicului Intrării Domnului în Ierusalim (Ioan 12, 1-18) relatează fapta Mariei, sora lui Lazăr, care, în semn de recunoștință pentru minunea învierii fratelui ei, a vărsat mir de mare preț pe picioarele Lui și le-a șters cu părul capului ei. Maria, sora lui Lazăr, este o altă femeie decât femeia păcătoasă despre care vorbește Sfântul Evanghelist Luca, pentru că pocăința femeii păcătoase nu s-a petrecut în Betania, ci în Nain.
Minunea învierii lui Lazăr a avut loc cu câteva zile înainte de serbarea Paștilor iudaice, astfel mulțimi de oameni se adunaseră la Ierusalim. Auzind de cele petrecute în Betania, aceștia L-au întâmpinat pe Mântuitorul Hristos cu strigări de bucurie, ramuri de finic în mâini, așternând hainele înaintea Sa, asemenea unui împărat, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie în cuvântul de învățătură.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, clericii și credincioși de la parohiile din cuprinsul Protopopiatului Horezu au participat la pelerinajul de Florii, locul de plecare fiind biserica Parohiei Târg Horezu, cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Având ramuri de finic și de salcie în mâini, care au fost binecuvântate de Chiriarhul Râmnicului, pelerinii au plecat în procesiune spre biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului din municipiu. Procesiunea s-a desfășurat pe următorul itinerariu: Sfânta Cruce așezată în fața Primăriei orașului Horezu – statuia Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu (amplasată în fața Liceului Constantin Brâncoveanu), respectiv biserica monument istoric Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Ierarhul a fost însoțit de pr. protoiereu Mihai Cârțan, al Protopopiatului Horezu, reprezentanți ai autorităților de stat, centrale și locale și numeroși credincioși.
La finalul procesiunii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit rânduiala sfințirii icoanelor praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, prin stropire cu apă sfințită, a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor și cuvântul de învățătură.
„Cu ajutorul lui Dumnezeu am participat la această procesiune de Florii, o procesiune cu veche tradiție în istoria Bisericii noastre Ortodoxe. Pelerinajul de Florii este însoțirea de către noi a Mântuitorului Hristos pe drumul de la Betfaghe până la Ierusalim, așa cum L-au însoțit mulțimile în ziua în care a intrat ca «împărat» pe mânzul asinei în cetatea Ierusalimului. Toți cei din Ierusalim auziseră de minunea învierii un om, mort de patru zile, a prietenului Său Lazăr. Mulți dintre ei știau, pentru că au fost alături de surorile lui Lazăr în Betania și luaseră parte la înmormântarea lui. Știau că este fără de suflare și apoi au văzut, cum la chemarea Mântuitorului, Lazăr a ieșit așa precum a fost depus în mormânt, înfășurat și uns cu miresme. Toți acești oameni, care veneau spre Ierusalim ca să-L însoțească pe Hristos, au aflat la poarta cetății copii care țineau ramuri de finic și strigau: «Osana!», adică «Slavă întru cei de sus!». De asemenea, Îl strigau «Fiul lui David!», recunoscându-L ca fiind Mesia Cel așteptat. Numai că aceste clipe de bucurie pentru Mântuitorul s-au schimbat, peste câteva zile, în clipe de calvar. Aceiași oameni care în această zi au strigat: «Osana! Fiul lui David!», peste numai câteva zile vor striga: «Răstignește-L!», «Răstignește-L!», fiind puși la cale de conducătorii religioși ai poporului evreu”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Pelerinajul, a evidențiat Înaltpreasfinția Sa, are mult folos duhovnicesc pentru viața credincioșilor.
„Acest pelerinaj pe care l-am făcut și noi astăzi, până la această biserică istorică, ne întărește în credința în Iisus Hristos, că El este Mesia, Cel așteptat, Care a luat asupra Sa păcatele lumii și a adus pace neamului omenesc. Există această credință din vechime, că toți cei care participă la un pelerinaj, Dumnezeu le iartă păcatele. De aceea, Îl rugăm pe Dumnezeu ca să ierte păcatele noastre, să întărească viața noastră, să ne dea putere ca să călcăm peste toate puterile vrăjmașului și să împlinească toate rugăciunile pe care noi, preoții, le-am făcut pentru dumneavoastră la Sfânta Liturghie, dar și cele pe care le-ați înălțat dumneavoastră lui Dumnezeu”, a spus Chiriarhul Râmnicului.