Lucrările Cercului pastoral-misionar Băile Govora
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 4 aprilie, a avut loc întrunirea preoţilor în cadrul lucrărilor Cercului pastoral - misionar Băile Govora din Protoieria Râmnicu Vâlcea.
Întrunirea preoților a avut loc la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din Parohia Colonie Nuci și a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, urmată de susținerea temei dedicate Anului omagial 2017 al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti de către părintele paroh Dragomir Constantin Gabriel.
Părintele a precizat că „îcoana nu este o simplă formă de reprezentare artistică, ci obiect de cult şi modalitate de ilustrare picturală a învăţăturii creştine, alături de Sfintele Moaște, de cărţile liturgice”. Potrivit tradiţiei, cel dintâi iconar a fost Sfântul Apostol Luca, prăznuit la data de 18 octombrie, care a pictat o primă icoană a Maicii Domnului, modelul tuturor celorlalte icoane ale Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu. De aceea, el este considerat ocrotitorul iconarilor.
Iconograful, pe lângă talentul său de pictor, însuşirea tehnicilor de pictură şi a canoanelor iconografice se cuvine să fie un creştin ortodox evlavios, cu o viaţă curată, de rugăciune şi nevoinţe ascetice, întrucât lucrarea aceasta este o formă de slujire în Biserică şi de propovăduire.
În partea a doua a întâlnirii au urmat dezbaterile pe marginea metodelor şi tehnicilor de realizare a icoanelor, s-a evidențiat faptul că „trebuie păstrat sensul originar al icoanei, a unicităţii fiecărei reprezentări iconografice ce caracterizează iconografia tradiţională pentru a nu apare riscul transformării icoanei într-un produs impersonal, de masă. De aceea, este potrivit ca orice credincios să aibă în casă măcar o icoană pictată pe un suport durabil, pe lemn ori împodobită cu materiale preţioase, după posibilităţi”, a subliniat Pr. Giura Grigore de la Parohia Buneşti.