Eşti aici

Simpozion Internațional dedicat Sfântului Antim Ivireanul la Râmnicu Vâlcea

25 Septembrie 2024 / Cultural

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, marți, 24 septembrie, a avut loc Simpozionul Internațional „Sfântul Antim Ivireanul și epoca lui în cercetarea academică actuală. Noi teme și preocupări științifice”, un eveniment de referință pentru mediul academic și religios, desfășurat sub egida Centrului de Studii Brâncovenești al Arhiepiscopiei Râmnicului și a Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Lucrările simpozionului au debutat la ora 10.00, în Sala „Gherasim Arhiepiscopul” a Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, unde numeroși cercetători de prestigiu au fost prezenți pentru a explora impactul cultural și teologic al personalității marcante a Sfântului Antim Ivireanul. Participanții au discutat despre rolul acestuia în istoria Bisericii Ortodoxe și contribuțiile sale la dezvoltarea limbii române, tiparului și culturii în epoca sa.
Simpozionul a fost o ocazie de aprofundare a moștenirii Sfântului Antim Ivireanul, oferind perspective noi asupra cercetărilor actuale legate de epoca în care a trăit și de influența sa asupra evoluției spirituale și culturale a spațiului românesc.
În cuvântul de binecuvântare, rostit cu acest prilej,  Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, a subliniat importanța activității pastoral-misionare a Sfântului Antim Ivireanul, reliefând faptul că: „Întreaga sa activitate ca ierarh al Bisericii Ortodoxe se poate rezuma la lucrarea de rescriere a Cuvântului lui Dumnezeu în inimile credincioșilor, străduindu-se, cu timp și fără timp, să-l înalțe pe om la Dumnezeu. Spre aceasta s-a folosit atât de cuvântul rostit în predicile sale insuflate de Dumnezeu, de cuvântul scris în cărțile sale, tipărite prin propriul efort, dar și de cuvântul zugrăvit în culoare, fiind un pictor de icoane iscusit”.
În cadrul evenimentului au susținut comunicări membrii instituțiilor de cercetare și culturale partenere:

  • Excelența Sa, doamna Tamar Beruchashvili, Ambasadorul Georgiei în România;
  • Dr. Ioana Feodorov, TYPARABIC/ISSEE-București, Tipăriturile Sfântului Antim Ivireanul, element central în proiectul TYPARABIC;
  • Arhim. Dr. Policarp Chițulescu, Biblioteca Sfântului Sinod, București, Incursiune în tehnica tipăririi cărților;
  • Dr. Vera Tchentsova, TYPARABIC/EPHE-Paris, Despre întemeierea tiparnițelor în Țările Române, Siria și Georgia. Mărturia arhivelor rusești;
  • Dr. Alina Kondratiuk, TYPARABIS/Lavra Pecherska, Kiev, Maica Domnului cu Aripi: în căutarea unui model iconografic;
  • Drd. Nicholas Bishara, TYPARABIC/ISSEE-București, Cărțile Sfântului Antim Ivireanul în biblioteci și colecții străine;
  • Drd. Monica Cosac, Biblioteca Municipală „Antim Ivireanul” Râmnicu-Vâlcea, Locuri râmnicene descrise în jurnalul de călătorie al arhidiaconului Paul de Alep.

La finalul Simpozionului, cei prezenți au luat parte, în foaierul Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, la exopziția de carte veche, realizată de Arhim. dr. Policarp Chițulescu și Dr. Aurelian Girard, de la Universitatea Reims, Champagne-Ardenne.

Alte articole despre: