Evenimente cultural-duhovnicești prilejuite de Centenarul Antim Petrescu, Episcopul Râmnicului (1919-2019)
Arhiepiscopia Râmnicului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, organizează în zilele de 1 și 2 septembrie manifestări cultural-duhovnicești prilejuite de Centenarul Antim Petrescu, Episcopul Râmnicului (1919-2019).
Acestea vor debuta duminică, 1 septembrie, cu Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena”- Parohia Vlăduceni, comuna Păușești-Măglași, urmată de slujba Parastasului pentru episcopul Antim Petrescu, la 100 de ani de la trecerea sa în Împărăția lui Dumnezeu. La finalul slujbei de pomenire, va fi săvârșită slujba de sfințire la inaugurarea Bibliotecii Antim Petrescu din localitatea Păușești-Măglași.
Evenimentele comemorative vor continua luni, 2 septembrie, de la ora 10:00, cu lucrările Simpozionului „Centenar Antim Petrescu al Râmnicului”, în sala Iosif Episcopul a Casei Sfântul Ierarh Calinic, aflată în incinta Centrului Eparhial.
Parteneri ai evenimentelor sunt Forumul Cultural al Râmnicului, Primăria Păușești-Măglași, Biblioteca Antim Petrescu din Păușești-Măglași.
Episcopul Antim (Alexandru) Petrescu s-a născut în decembrie 1875, în satul Păușești-Măglași, județul Vâlcea. A studiat în satul natal și în școlile din Râmnicu-Vâlcea, apoi la Seminarul Teologic din Râmnic (1889-1893) și la Seminarul Central din București (1893-1897). În anul 1896 a fost hirotonit diacon pe seama Mănăstirii Dintr-un Lemn. A urmat cursurile Facultății de Teologie din București. În anul 1903 a fost hirotonit preot pe seama Bisericii Sfinții Arhangheli din Craiova. La 28 februarie 1912 a fost numit arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei și Sucevei. La 3 iulie 1918 a fost numit episcop de Râmnic, unde a slujit oficial până la 6 noiembrie 1918. S-a îngrijit în continuare de nevoile episcopiei, până la 6 septembrie 1919, când, la numai 44 de ani, a trecut la cele veșnice.