Concertul „Simfonia Învierii” în misiunea Bisericii și Armatei, la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Corul Preoților Râmniceni, condus de Pr. Prof. Dr. Siluan Dumitru Scurtu, a susținut împreună cu Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea, Concertul „Simfonia Învierii” în misiunea Bisericii și Armatei, eveniment aflat sub conducerea muzicală a Colonelului Aurel Gheorghiță, inspectorul general al muzicilor militare.
Concertul a fost organizat cu prilejul sărbătoririi hramului Catedralei Arhiepiscopale și s-a bucurat de participarea Mezzosopranei Claudia Codreanu, a Sopranei Monica Valentina Scurtu, a Sopranei Elena Dincă Velica, a domnului Vlad Răilean la vioară și tinerei Alexandra Petrică la nai.
În cuvântul de binecuvântare transmis în cadrul evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a accentuat că „Învierea lui Hristos este cântarea de bucurie a Bisericii care ne cheamă la o trăire sufletească adâncă, pentru că este temelia învierii tuturor oamenilor care, privind la frumusețea văzută a sărbătorii, își îndreaptă mintea și inima spre lumina cerească și slava Împărăției lui Dumnezeu.
De aceea, cântările liturgice din această perioadă pascală ne îndeamnă să descoperim adâncul teologic și duhovnicesc al imnografiei care ne introduc în viața liturgică a Bisericii, ne încredințează de valoarea faptelor luminoase și ne îndeamnă, deopotrivă, sp devenim mărturisitori ai Învierii, să ne înnoim şi să ne sfințim viaţa.
Mărturisitori ai Învierii sunt în această seară preoți și militari, precum și invitații acestora, care ne cheamă să ne înălțăm sufletește și în aceste zile pentru că Arhiepiscopia Râmnicului cinstește în chip deosebit pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, ctitorul Catedralei Arhiepiscopale și ocrotitorul întregii Eparhii.
Cântările liturgice Îl revelează pe Dumnezeu în toată slava Lui și ne fac părtași Tainei celei negrăite a dumnezeirii, iar însoțite de texte alese care elogiază faptele celor care mărturisesc credința în Înviere, crează cadrul optim urcușului duhovnicesc.
De altfel, armonia și frumuseţea estetică a muzicii nu poate fi decât o reflexie a cântării cerești, și jertfa de bună mireasmă duhovnicească pe care, muzicienii, o așază, prin compozițiile lor, înaintea Tronului dumnezeirii pentru darurile ce le-au fost împărtășite. Acestea sunt relevate, desigur, de virtuozitatea celor care interpretează spre a ne înălța sufletește și, în această seară, ascultăm, cu adevărat, în interpretarea preoților râmniceni și a muzicii reprezentative a Ministerului Apărării Naționale o adevărată „Simfonie a Învierii”, descoperim puterea duhovnicească pe care muzica religioasă o poate avea, fiind rod al trăirilor imnografilor inspirați de glas dumnezeiesc spre a mărturisi adâncul de nepătruns al tainelor cerești, iar, prin muzica clasică descoperim frumusețea ce ne îndeamnă la contemplarea celor de sus.
Fiorul de bucurie și pace duhovnicească care a pătruns sufletele noastre la Praznicul Învierii îl trăim în aceste momente prin intermediul armoniilor muzicare care descoperă profunzimea teologică și spirituală a textelor liturgice ce ne învăluie şi ne copleşesc, privind deopotrivă la Taina Crucii și a Învierii.
Alăturarea muzicii bisericești de muzica militară, ea însăși de o impresionantă frumuseţe, prin caracterul ei înălţător şi prin emoţiile intense pe care le declanşează cu accente grave, ori duioase şi melancolice, ne ajută să ne „acordăm” sufletele spre a ne împărtăși permanent de darurile Învierii.
De altfel, strălucirea Învierii se așază ca o lumină lină în sufletele tuturor acelor care rămân în memoria celor apropiați prin pilda dăruirii de sine și bucuria mărturisirii Mântuitorului Hristos Cel Înviat, după cum ne-a încredințat Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Eparhiei Râmnicului”.
Manifestările cultural-misionare au așezat în lumină conlucrarea Bisericii cu Armata României în mărturisirea credinței și reafirmarea misiunii jertfelnice de apărare a demnității poporului român, iar în semn de apreciere pentru promovarea valorilor spiritual-culturale, domnului Colonel Aurel Gheorghiță, inspectorul general al muzicilor militare, i s-a conferit Ordinul „Crucea Râmnicului”.