Cerc pastoral la Parohia Bratovești
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni, 7 noiembrie, a avut loc în prezența părintelui protoiereu Nicolae Moga întrunirea preoților din cadrul Cercului pastoral-misionar Loviștea al Protoieriei Călimănești.
Întâlnirea s-a desfășurat Parohia Bratovești, după săvârșirea Sfântul Maslu.
Tema întâlnirii, „Isihasmul și creștinismul românesc. Sfântul Paisie de la Neamț - flacăra isihasmului românesc”, a fost prezentată de către părintele Ionuț Răzvan Stănculescu, care a accentuat faptul că „trăirea creștină românească, cu o tradiție apostolică, nu poate fi trecută cu vederea, ci trebuie amintită generațiilor prezente și viitoare, arătând grija lui Dumnezeu față de poporul român și credința nestrămutată a înaintașilor noștri. Pentru sfințenia vieții sale, numele Cuviosului Paisie de la Neamț era cunoscut în toate țările ortodoxe, începând din Muntele Athos până în Lavra Peșterilor din Kiev, la Mănăstirea Optina și în sihăstriile din nordul Rusiei.
Un rol important l-a avut starețul Paisie în organizarea vieții monahale românești: a intensificat regulile monahale dupa modelul athonit, constând în viața de obște, cu ascultarea de stareț, cercetarea Scripturilor și a scrierilor Sfinților Părinți, iubirea milostivă față de călugării bătrâni și bolnavi, ospitatalitatea față de străini și față de pelerini, a intensificat legătura dintre viața de obște și rugăciunea inimii, preocuparea principală fiind participarea la Sfintele Slujbe, iar după rugăciunea în comun să fie continuată în chilie rugăciunea particulară rostind numele lui Iisus. În acest fel, cuviosul propune îmbinarea rugăciunii de obște cu rugăciunea isihastă și isihasmul în viața de obște, îmbunătățind viața spirituală pe teritoriul românesc”.
În partea a doua a întâlnirii au fost prezentate aspecte administrative menite să intensifice activitatea misionară, culturală și social-filantropică din cadrul parohiilor.