Eşti aici

Familia creștină tradițională Familia creștină tradițională
Coaliţia pentru Familie

Inițiativă legislativă pentru apărarea familiei creștine tradiționale

Aproape un milion de români au semnat până acum adeziuni pentru susţinerea iniţiativei legislative demarate de Coaliția pentru Familie de revizuire a Articolului 48 din Constituţia României, în vederea apărării familiei creștine tradiționale.

Aproape un milion de români au semnat până acum adeziuni pentru susţinerea iniţiativei legislative demarate de Coaliția pentru Familie de revizuire a Articolului 48 din Constituţia României, în vederea apărării familiei creștine tradiționale. Inițiativa este exercitată în temeiul articolului 150 din Constituție, iar  Proiectul de lege, expunerea de motive și avizul Consiliului Legislativ au fost publicate în Monitorul Oficial, la 25 noiembrie 2015.

Articolul 48 din Constituția României, la alineatul 1, spune: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. Pentru protejarea familiei tradiționale și o definire cât mai clară a acesteia, inițiativa legislativă de revizuire a alineatului 1 din articolul 48 dorește înlocuirea expresiei între soți cu expresia între un bărbat și o femeie.

Coaliția pentru Familie, care a inițiat acest demers național, urmând exemplul altor țări europene care au revizuit Constituția în țara lor, este formată din 23 de asociaţii din România care apără familia creştină tradiţională. Această inițiativă, manifestată în mod firesc, are loc pe fundalul unor schimbări sociale îngrijorătoare la nivel european, exprimarea juridică a temeiului căsătoriei şi al familiei înfruntând tensiuni fără precedent în istoria lumii.

Mihai Gheorghiu, preşedintele Comitetului de iniţiativă al Coaliției pentru Familie, a precizat: Nu producem nici o schimbare în termeni de drept, nu promovăm drepturi noi, nu interzicem drepturi deja câştigate ale nimănui. Practic, este o ridicare la rang constituţional, de protecţie, prin această revizuire a Constituţiei şi definire a fundamentului familiei. Textul constituţional reprezintă garanţia supremă a fundamentelor societăţii, a moralei sociale. Constituţia trebuie să fie expresia unei vieţi sociale în curs, care există în mod natural. De aceea, credem că definiţia căsătoriei şi a fundamentelor căsătoriei trebuie să urce la acest nivel constituţional, pentru a o apăra de orice posibilă schimbare surprinzătoare, nedorită, care poate veni pur şi simplu. Este un subiect atât de delicat, încât el nu poate fi schimbat, relativizat, fără consultarea poporului român, a societăţii româneşti în ansamblu. (...) Demersul nostru este perfect constituţional, legal, moral şi pozitiv pentru familie, pentru generaţia copiilor noştri.

Comitetul de iniţiativă este format din 16 membri și este multiconfesional: ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali. Inițiativa de revizuire se bucură de sprijinul cultelor din care membrii comitetului de inițiativă fac parte și este promovată de Coaliția pentru Familie, o mișcare civică fără personalitate juridică, independentă de orice partid politic și neafiliată confesional, deschisă celor care împărtășesc valorile familiei.

Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, este singura relație interumană ce asigură mediul propice nașterii, creșterii și educației generațiilor viitoare. Ca instituție fundamentală a societății, ea asigură continuitatea poporului român. Mai mult decât atât, familia este locul în care valorile și tradițiile societăţii sunt transferate copiilor, iar tradițiile și valorile românești au, la baza lor, familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat și o femeie.

Pentru informații complete privind semnarea adeziunilor pentru susținerea acestei iniţiative legislative, intrați AICI.

*

Memoriul întocmit de Coaliția pentru Familie a fost semnat de: Alianța Familiilor din România, Asociația Părinți pentru Ora de Religie, Federația Organizațiilor Ortodoxe Pro Vita din România, Asociația Părinților pentru Educație Sănătoasă din București, Asociația pentru Apărarea Familiei și Copilului din București, Alianța pentru Demnitate Națională din București, Asociația Studenților Creștin Ortodocși din România, Asociaţia Generală a Românilor Uniţi Greco-Catolici din România, Asociația Dascălilor din România, Asociația Familia Ortodoxă, Asociația Familiilor Catolice Vladimir Ghika din București, Asociația Familia și Viața din Roman, Asociația Pro Vita Media din București, Asociația Pro Vita Sf. Brâncoveanu din Pitești, Asociația Pro Vita Sf. Stelian din Teleorman, Asociația Darul Vieții din Timișoara, Asociaţia Meşterilor Populari din Moldova - Iași, Asociația Christiana din București, Asociația Ortodoxia Tinerilor din Galați, Bridge to Europe din Timișoara, Asociația World Teach din Timișoara, Asociația Prologos din Timișoara, Asociatia Prologos din Oradea, Asociația Sinaxis 2010, Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate din București, Asociația Sf. Acoperământ al Maicii Domnului din Satu Mare, Asociaţia COMMUNIO, Asociația Medicilor Catolici din București, Asociația Casa GRATIS PRO DEO din București, Asociația Simplu România din Constanța, Asociația pentru Revigorarea Tradiției ART din București, Asociația Primul Pas din Iași, Asociația Studenți pentru Viață din București, Asociația Creștin Ortodoxă Mama Olga din Piatra Neamț, Asociația Enable din Timișoara, Centrul Diecezan Caritas din Iași, Asociația Civic Media din București, Fundația pentru Copii Sf. Sava din Buzău, Asociația Copii pentru Cristos din Arad, Fundația Creștin Ortodoxă PRO FILIIS din Pitești, Asociația PRO BURDUJENI din Iași, Asociația Ieromonah Arsenie Boca din Arad, Asociația Lemaan Ahai - de dragul fraților mei, din București, Asociația Doamna Stanca din București, Asociația pentru Cultură Alfa din Fieni din Asociația Rost din București.

Alte articole despre: