
O nouă ediție a Festivalului-Concurs Național „Lăudați pe Domnul!”
Patriarhia Română va organiza și anul acesta Festivalul-Concurs Național de Muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!”, care a ajuns la cea de-a 17-a ediție. Concursul a debutat la începutul lunii martie. Etapa de preînscriere se desfășoară până la data de 30 aprilie și va fi urmată de înscrierea propriu-zisă cu termen până la 30 iunie. Evenimentul este organizat de Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale.
Concursul va avea două secțiuni, de interpretare și compoziție. „La Secțiunea de interpretare se pot înscrie trei categorii de coruri: monodice – din licee vocaționale, inclusiv seminarii teologice; de voci egale – de la facultăți de teologie sau de arte, și coruri mixte ale catedralelor chiriarhale din țară sau din diaspora. La Secțiunea de compoziție există două categorii: lucrări psaltice și lucrări religioase armonico-polifonice. Etapele festivalului-concurs sunt următoarele: până în data de 30 aprilie are loc preînscrierea; până la 30 iunie înscrierea, iar între 1 iulie și 11 iulie va avea loc evaluarea lucrărilor”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele George Jambore, inspector patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Administrației Patriarhale.
Etapa finală a festivalului-concurs se va desfășura în perioada 28 septembrie – 1 octombrie. De asemenea, pe toată durata lunii octombrie vor avea loc concerte la nivelul centrelor mitropolitane. „În ceea ce privește etapa finală, aceasta are patru zile, timp în care se vor organiza două concerte. Unul va fi la Biserica «Sfântul Elefterie»-Nou, Paraclis Patriarhal, iar altul la Palatul Patriarhiei. De asemenea, se vor organiza o expoziție de carte și o conferință la Biblioteca Sfântului Sinod din cadrul Mănăstirii Antim. Concurenții care vor obține premiul 1 la fiecare categorie la Secțiunea de interpretare sunt invitați la București, vor fi premiați și vor oferi răspunsurile liturgice în ziua de 1 octombrie la trei biserici bucureștene: Biserica «Sfântul Elefterie»-Nou; Biserica „Așezămintele Brâncovenești Domnița Bălașa” și Catedrala Mitropolitană «Sfântul Spiridon»-Nou. În ceea ce privește secțiunea de compoziție putem menționa faptul că textele propuse concurenților sunt selectate din slujbele sfinților români recent canonizați, respectiv din slujba de Te Deum. În etapa finală sunt și trei coruri invitate, ansambluri corale ale Patriarhiei Române: Grupul psaltic «Tronos» al Catedralei Patriarhale; Corala «Nicolae Lungu» a Patriarhiei Române și Corul «Symbol-Jean Lupu»”, a mai spus părintele inspector pentru sursa citată.
O noutate pentru această ediție este reprezentată de posibilitatea interpretării de către participanți, la alegere, a compozițiilor realizate în cadrul festivalului-concurs în ultimii 10 ani.
Comisia de evaluare va fi formată din profesori universitari, foști concurenți, dirijori și compozitori.
Detalii despre înscriere și programul integral al concursului sunt disponibile pe site-ul patriarhia.ro.