Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Preasfânta Născătoare de Dumnezeu mijloceşte pentru noi și este ocrotitoare pe calea mântuirii”

1 Octombrie 2024 / Viața Eparhiei

„Preasfânta Născătoare de Dumnezeu îi ocrotește pe cei credincioși, ca și Fiul Său, Domnul nostru Iisus Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Mănăstirea Boia, în prima zi a lunii octombrie.

„Maica Domnului este cu adevărat Ocrotitoare a tuturor creștinilor, fapt consemnat de Tradiția Bisericii, care a lăudat „măririle” ei, neîncetata și puternica ei mijlocire de maică, precum și nenumăratele minuni pe care le săvârșește în lume ca ceea ce este Maică Împărăteasă și Doamnă.

Preasfânta Născătoare de Dumnezeu răspunde întotdeauna rugăciunilor neîntârziat, deoarece îi prețuiește foarte mult pe oameni și, în termeni doxologici, mărturisim că puterea Maicii Domnului întrece orice încercare umană, ca ceea ce are „săpânire nebiruită”. Ca mijlocitoare, se comportă ca o mamă. Ea este Maica lui Hristos, dar este și Maica credincioșilor.

Însă mijlocirea și ocrotirea Născătoarei de Dumnezeu nu poate fi pe orice cale a a noastră, ci numai pe aceea a mântuirii, a trării și împlinirii virtuților, pentru că ea însăși este model de a-L aduce pe Hristos în lume și de a-L vesti pe Acesta spre o tot mai deplină cunoaștere a Lui. Ea este norul luminos, tronul lui Dumnezeu, templul Său şi cortul sfânt. Este chivotul Legii și lăcașul însuflețit al lui Dumnezeu. De aceea, ea poate fi numită și Cer sau mai încăpătoare decât Cerurile. În iconografia bisericii, o vedem pe Născătoarea de Dumnezeu tronând în absida altarului, trimițându-ne cu mintea la acel „semn mare văzut pe cer: femeie înveșmântată cu soarele și luna sub picioarele ei, și pe capul ei cunună de douăsprezece stele” (Apocalipsa XII, 1).

Maica Domnului este o adevărată scară cerească și singura care face posibil urcușul omului către Dumnezeu. Ea este cea care îl urcă pe om în Împărăția lui Dumnezeu, făcând posibil acest fapt, prin înomenirea Fiului lui Dumnezeu. Ea este ușa Vieții, pentru că Viața Hristos prin ea a intrat în lume: „Scară înțelegătoare și munte din care s-a tăiat piatră fără de mână de om, și ușă prin care a trecut Hristos, ceata proorocilor cu dumnezeiască cuviință, mai înainte te-a numit, grăind: Bine ești cuvântat, Dumnezeul părinților noștri”.

Liantul mijlocirii Maicii Domnului este Duhul Sfânt. Duhul Sfânt creează o identitate ontologică între Maica Domnului după trup și Biserică, Trup al lui Hristos”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: