Ambasadorul Regatului Spaniei la București în vizită la Patriarhia Română
Excelenţa Sa domnul José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, Ambasadorul Regatului Spaniei în România, a fost joi în vizită de prezentare la Patriarhia Română.
Redăm comunicatul de presă transmis de Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române:
În ziua de joi, 26 ianuarie 2023, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa domnul José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, Ambasadorul Regatului Spaniei în România.
Domnul ambasador a mulţumit pentru oportunitatea de-a se întâlni cu Patriarhul României și a evidențiat faptul că România este o țară în care credința ortodoxă mărturisită este practicată de majoritatea românilor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat activitatea diplomatică intensă a Domnului Ambasador și a reliefat faptul că mărturisirea vie a credinței ortodoxe, chiar și în perioada comunistă, este dovada că aceasta se constituie ca parte a identității poporului român și a tradițiilor religioase ale acestuia.
Domnul ambasador a subliniat importanța comunității românești, majoritar ortodoxe, din Spania, care s-a integrat foarte bine în societatea spaniolă, inclusiv prin ocuparea unor funcții publice importante în administrația Statului Spaniol.
În acest proces de integrare, o contribuție deosebită o are Biserica Ortodoxă Română, prin Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, care, pe lângă promovarea identității de credință și cultură românească, constituie un reper central de manifestare a solidarității în cadrul comunității românești din Spania.
Patriarhul României a mulțumit Domnului Ambasador pentru ospitalitatea arătată față de românii stabiliți definitiv sau temporar în Spania și pentru buna cooperare a reprezentanților Patriarhiei Române în Spania cu Autoritățile de Stat Spaniole, exprimând speranța continuării și aprofundării acesteia.
În timpul întrevederii, cei doi interlocutori au evidenţiat rolul şi importanța promovării dialogului în societatea contemporană, deoarece Europa se confruntă acum, în Ucraina, şi cu un război devastator, atât la nivel uman, cât și material.