Debutul conferințelor preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Râmnicului
Luni, 12 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, înconjurat de preoții din Protoieria Călimănești care au participat la conferința preoțească.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotesit întru iconomi stavrofori mai mulți preoți din Protoieria Călimănești, îndemnându-i să continue slujirea Bisericii și a credincioșilor cu multă râvnă, dragoste și jertfelnicie.
Chiriarhul Râmnicului le-a vorbit preoților despre însemnătatea „Anului comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” și a evocat personalitatea Sfântului Grigorie Palama, „ale cărui scrieri, chiar şi cele dogmatico-polemice, sunt expresia unei vieţi duse în rugăciune neîncetată, a unei autentice trăiri a Cuvântului lui Dumnezeu în inima sa prin harul duhului Sfânt. Sfântul Grigorie Palama „a trăit o mare parte a vieţii sale în Sfântul Munte, a fost legat de Sfinţii Părinţi care duceau o viaţă ascetică alături de el şi de aceea a dat expresie experienţei Părinţilor aghioriţi, care în fapt reprezintă experienţa Bisericii Ortodoxe”.
Opera teologică a Sfântului Grigorie Palama se dovedeşte a fi expresia cea mai autentică a învăţăturii Bisericii Ortodoxe, ea nefiind altceva decât aprofundarea şi continuatoarea, pe aceeaşi linie, a scrierilor Sfântului Dionisie Areopagitul, Părinţilor Capadocieni, Sfântului Maxim Mărturisitorul, Sfântului Ioan Damaschin şi Sfântului Simeon Noul Teolog, sigur, cu anumite accente personale pe o învăţătură sau alta.
Meritul Sfântului Grigorie Palama este acela de a fi precizat clar şi fără echivoc distincţia între fiinţa lui Dumnezeu, care rămâne incognoscibilă şi de nepătruns, şi energiile necreate, care sunt puteri, lucrări, manifestări ale fiinţei comune Persoanelor Sfintei Treimi, ce se comunică omului.
Legătura lui Dumnezeu Cel întreit în persoane cu lumea se face prin energiile Sale necreate, ce face posibilă cunoaşterea lui Dumnezeu de către oameni. Termenul de energie se referă la lucrările, activităţile sau manifestările lui Dumnezeu „ad extra”. Energiile necreate dumnezeieşti sunt realităţile divine „dimprejurul lui Dumnezeu”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.
Lucrările în plen au continuat la Sala „Gherasim Arhiepiscopul” din cadrul Așezământului „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” unde au fost susținute comunicări dedicate anului omagial și comemorativ, iar în partea a doua au fost dezbătute aspecte privitoare la intensificarea activităților pastorale, catehetice, misionare și social-filantropice în cadrul parohiilor.