Cercul pastoral-misionar „Băbeni” s-a întrunit la Parohia Băbeni II - Români
Luni, 27 mai 2019, în Protopopiatul Râmnicu-Vâlcea, la Parohia Băbeni II - Români, orașul Băbeni, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a avut loc întrunirea preoților din Cercul pastoral-misionar „Băbeni”.
Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, urmată de susținerea prelegerii cu tema „Criza actuală a satului românesc şi implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia”, de către părintele Justinian Bălașa, preot paroh la Parohia Băbeni II - Români.
„La sat se simte şi se trăieşte mai intens şi mai adevărat, frăţietatea, conştiinţa că toţi sunt fiii aceluiaşi Tată, că împart aceeaşi moştenire şi împărtăşesc aceeaşi soartă, având a urma acelaşi drum spre aceeaşi ţintă. Slăbiciunea fratelui va fi slăbiciunea comunităţii, a parohiei şi tăria lui va fi tăria ei. Dostoievski exprima această idee a solidarităţii şi a responsabilităţii oamenilor prin cuvintele: «fiecare este vinovat faţă de toţi, pentru toţi şi pentru toţi». Aici, preotul simte că trebuie să fie mai mult ca oricând ca Mântuitorul Hristos, Care a săvârşit actul mântuirii pentru toţi oamenii, scoţându-i pe toţi de sub acelaşi blestem şi unindu-i în aceeaşi credinţă, nădejde şi dragoste. Aici este sursa duhului comunitar al Ortodoxiei, duh care, de fapt, este expresia celei mai înalte iubiri a acelei virtuţi care va rămâne şi după ce toate vor trece şi care este mai mare decât credinţa şi nădejdea. Nimeni nu va pune la îndoială că aceste însuşiri nu sunt peste tot în aceeaşi măsură realizate. Dar ele, la sat, sunt un ideal viu, veşnic prezent în faţa ochiului credinciosului, şi toată viaţa şi-o conformează acestui ideal înalt, duhului comunitar al Ortodoxiei. Odată cu schimbările survenite în cultură şi civilizaţie, în mentalităţi şi în calitatea exigenţelor societăţii, tradiţiile au fost contemporaneizate, dar nu înlăturate, nici alterate. Contemporaneizarea nu a avut niciodată puterea de a rupe viaţa de trecut, de ceea ce a fost experienţa bună a trecutului. A completat, a actualizat mereu şi aceasta în virtutea libertăţii omului duhovnicesc de a-şi stăpâni viaţa şi de a ieşi de sub orice sclavie”, a subliniat părintele.
După prezentare s-au purtat discuții pe marginea temei susținute. În continuare s-au dezbătut o serie de probleme administrative, fiind identificate și modalități privitoare la intensificarea activităților social-filantropice și misionar-pastorale la nivelul parohiilor.
În încheiere, părintele Radu Constantin Miulescu, responsabil de lucrările cercului, a mulțumit preoţilor prezenţi pentru participare.
Întrunirea preoţilor din Cercul pastoral „Băbeni” a fost un prilej de sporire a comuniunii şi de intensificare a colaborării între preoţi, iar pentru credincioşi a fost un prilej de întărire în credinţă şi de integrare reală în viaţa Bisericii.
Manifestarea se încadrează în rândul evenimentelor dedicate „Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti” în Patriarhia Română.