Eşti aici

Înaltpreasfințitul Varsanufie: „Prin Înălțarea la cer, Mântuitorul Hristos ne-a lăsat nădejdea mântuirii fiecăruia dintre noi”

25 Mai 2017 / Viața Eparhiei

La Praznicul  Înălţării Domnului Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Nicolae și slujba de pomenire a eroilor neamului românesc la Cimitirul „Cetăţuia” din Râmnicu-Vâlcea.

Momentele duhovnicești au început la Catedrala Arhiepiscopală în cadrul Sfintei Liturghii săvârșită de Chiriarhul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură împărtășit părinților slujitori și credincioșilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a precizat că „Sărbătoarea Înălțarea Domnului rememorează un eveniment care s-a întâmplat în Ierusalim pe Muntele Eleon sau Muntele Măslinilor, la 40 de zile după Înviere, când, înaintea ucenicilor Săi, Mântuitorul Hristos S-a înălțat la ceruri”.

Părintele Arhiepiscop a arătat că „Învierea Mântuitorului a reprezentat nădejdea învierii fiecăruia dintre noi” și, de aceea, în perioada dintre Înviere și Înălțarea la cer, Mântuitorul i-a încredințat pe Sfinții Apostoli și pe ucenicii Săi asupra realității Învierii Sale atunci când  „S-a arătat ca la cinci sute de oameni. S-a arătat mai întâi femeilor mironosițe, Mariei Magdalena când se afla în grădină, S-a arătat apoi ucenicilor, S-a arătat lui Luca și lui Cleopa și mai multor oameni”.

„Înălțarea Mântuitorului nu înseamnă că neamul omenesc va rămâne singur, ci, Mântuitorul, așa cum a promis, va trimite pe Mângâietorul, adică pe Duhul Sfânt. Astfel, a lăsat această nădejde a mântuirii fiecăruia dintre noi. De aceea, peste puțin timp vom sărbători Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt adică Rusaliile”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Chiriarhul Râmnicului a subliniat și faptul că „în această zi, Biserica Ortodoxă Română face pomenirea tuturor eroilor care au luptat și și-au jertfit viața pentru binele poporului, pentru întregirea patriei și pentru păstrarea credinței celei drepte. De aceea, în fiecare biserică se înalță rugăciuni pentru pomenirea eroilor și în această zi se merge la monumentele care au fost înălțate pentru cei ce s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru ca poporul nostru să trăiască în demnitate. Îl rugăm pe Preamilostivul Dumnezeu ca și noi să ne facem părtași acestei iubiri ale lui Dumnezeu, iar atunci când sufletul nostru se va înălța la cer să dăm răspunsul cel bun la înfricoșătoarea judecată a lui Dumnezeu”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, în municipiul Râmnicu-Vâlcea, Ziua Eroilor a fost marcată în mod deosebit la Cimitirul „Cetăţuia”, în fața Monumentului Eroilor, unde Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de pomenire pentru toți eroii neamului românesc, „ostași și luptători români, din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în deportări, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului și pentru libertate și demnitatea poporului român”.

La evenimentul comemorativ au participat oficialitățile județene și locale, reprezentanți ai instituţiilor sociale și culturale din județul Vâlcea, ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă, ai partidelor politice şi ai membrilor societăţii civile, precum şi de numeroşi credincioși, elevi și profesori din instituţiile de învăţământ din Râmnicu-Vâlcea.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului național. A urmat Slujba de pomenire pentru eroii neamului, care a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți. Apoi, în semn de omagiu pentru cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, la Monumentul Eroilor au fost depuse mai multe coroane de flori din partea autorităţilor publice judeţene şi locale. Au depus flori și elevi ai mai multor școli și licee din oraș, însoțiți de directorii și profesorii lor de religie. În tot acest timp s-a interpretat Imnul eroilor.

În încheiere, cu mare solemnitate, a avut loc defilarea Gărzii de Onoare, formată dintr-un detaşament constituit din militari genişti de la Centrul de Instruire pentru Geniu „Panait Donici”, și parada mai multor unităţi specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.

***

Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente (1999, 2001), prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească. Legea nr. 379 / 2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

Alte articole despre: