Ziua Educației în Protopopiatul Horezu
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, mai mulți preoți și profesori de religie din Protopopiatul Horezu au desfășurat activități comune în data de 5 octombrie, cu ocazia Zilei Educaţiei.
La Școala Gimnazială Berbeşti a avut loc o frumoasă activitate catehetică susţinută de profesorul de religie, Nicola Vasile împreună cu Părintele Şolea -Mateescu Ion la clasa a VII-a. Tema întâlnirii a avut titlul „Sfinţii Ierarhi Antim Ivireanul şi Andrei Şaguna - Ctitori de cultură şi învăţământ românesc”.
Părintele Şolea-Mateescu Ion le-a vorbit elevilor despre rolul Bisericii în susținerea învățământului românesc, fiind prezentate activitățile culturale desfășurate de Sfântul Antim Ivireanul în Ţara Românească, Sfântul Andrei Şaguna în Transilvania şi Sfântul Mitropolit Dosoftei în Moldova, ierarhi iubitori de Hristos, de neam, de cultură, de artă. De asemenea s-a evidenţiat şi rolul decisiv pe care l-au avut aceşti ierarhi în introducerea definitivă a limbii române în cult şi în dezvoltarea culturii naţionale, prin operele tipărite şi şcolile înfiinţate.
La final, elevii au primit îndemnul pe care Sfântul Apostol Pavel îl adresa evreilor: „Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au grăit vouă cuvântul lui Dumnezeu; priviţi cu luare aminte cum şi-au încheiat viaţa şi urmaţi-le credinţa” (Evrei XIII,7).
La Școala Gimnazială Tomșani, activitățile s-au derulat pe o paletă mai largă și s-au implicat mai multe cadre didactice de diverse specialități, Camelia Nițu – profesor de limba română, Cristina Toană – profesor de limba Engleză, Liviu-Bogdan Tudor – profesor de religie. La final părintele Vasile-Emanoil Găman a ținut să accentueze importanța Bisericii în învățământul românesc.
Și la Școala Mateești-Turcești Ziua Mondiala a Educatiei, a fost marcată printr-un concurs de poezie și cântece religioase la biserica parohială Turcești.
La Școala Gimnazială Zătreni activitățile s-au desfășurat prin implicarea doamnei profesor de religie, Elena-Alina Bondoc, în colaborare cu părintele Mihail Gherghina și a avut ca titlu „Educatia religioasa a tinerilor”.