Ziua Eroilor, serbată în Râmnicu-Vâlcea
Joi, 9 iunie 2016, de marea sărbătoare a Înălţării Domnului, care este şi Ziua Naţională a Eroilor, în toate bisericile și mănăstirile din județul Vâlcea au fost săvârșite slujbe de pomenire pentru toți eroii neamului românesc, „ostași și luptători români, din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în deportări, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului și pentru libertate și demnitatea poporului român”.
În această zi de sărbătoare, în care Biserica a prăznuit Înălțarea Domnului şi Ziua Eroilor la Catedrala Înălţarea Domnului din Râmnicu-Vâlcea, Sfântul Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, în municipiul Râmnicu-Vâlcea, Ziua Eroilor a fost marcată în mod deosebit la Cimitirul „Cetăţuia” unde se află și Monumentul Eroilor.
La această manifestație publică de conștiință națională au participat numeroase oficialități, printre care: Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; Radu Renga, prefectul județului Vâlcea; Aurora Gherghina, subprefectul județului Vâlcea; Gheorghe Păsat, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea; Eduard Vârlan, viceprimarul Râmnicului; deputații Costantin Rădulescu și Cristian Buican; colonelul Dan Marin, comandantul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN "Panait Donici”, istoricul Eugen Petrescu preşedintele filialei „Matei Basarab” Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”etc. Evenimentul a fost onorat și de prezența reprezentanților instituţiilor sociale, culturale şi economice din județul Vâlcea, ai asociaţiilor cadrelor militare în rezervă şi în retragere, ai partidelor politice şi ai membrilor societăţii civile, precum şi de numeroşi credincioși, elevi și profesori din instituţiile de învăţământ din Râmnicu-Vâlcea.
Evenimentul a început cu intonarea Imnului național. A urmat Slujba de pomenire pentru eroii neamului, care a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți. Apoi, în semn de omagiu pentru cei care s-au jertfit pentru noi, cei de astăzi, la Monumentul Eroilor au fost depuse mai multe coroane de flori din partea autorităţilor publice judeţene şi locale. Au depus flori și elevi ai mai multor școli și licee din oraș, însoțiți de directorii și profesorii lor de religie. În tot acest timp s-a interpretat Imnul eroilor.
În încheiere, cu mare solemnitate, a avut loc defilarea Gărzii de Onoare, formată dintr-un detaşament constituit din militari genişti de la Centrul de Instruire pentru Geniu „Panait Donici”, și parada mai multor unităţi specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor.
***
Pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale recente (1999, 2001), prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească. Legea nr. 379 / 2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.