„O educație întărită de credință și o credință luminată de educație se desăvârșesc prin duhul comuniunii și prin faptele dragostei creștine”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în deschiderea anului școlar la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae”
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de Te Deum la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, cu ocazia deschiderii noului an școlar.
Manifestarea s-a desfășurat în prezenţa cadrelor didactice, a elevilor seminarişti, a părinţilor şi rudelor, precum şi a reprezentanților autorităților locale.
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a accentuat în cuvântul de învățătură că „orice început care stă sub semnul binecuvântării lui Dumnezeu ne îndeamnă să lucrăm cu mai multă atenție și dedicare, având conștiința că tot ceea ce ne propunem să facem va fi spre folosul și edificarea noastră ca persoane libere și responsabile care privesc cu nădejde spre viitorul lor, atât în această viață, cât și în veșnicie. De aceea, putem afirma că educația este un proces care nu presupune o finalitate, deoarece se adresează sufletului și minții care au fost create de Dumnezeu ca să fie într-un continuu progres spre desăvârșire, după cum spune înțeleptul împărat Solomon, că „îndemnurile care dau învăţătură sunt calea vieţii” (Pildele lui Solomon VI, 23).
Dumnezeu, ca un Părinte iubitor, îi învață în permanență pe oameni să facă binele, le poartă mereu de grijă, îi îndeamnă, îi îndreaptă cu blândețe, îi așteaptă cu răbdare și le dă putere să o ia de la capăt atunci când sunt descurajați. Astfel, o educație întărită de credință și o credință luminată de educație se desăvârșesc prin duhul comuniunii și prin faptele dragostei creștine.
Precum se întipărește sigiliul în ceară, așa se întipăresc valorile educației, credinței și culturii în sufletul fiecărui tânăr. Frumusețea interioară a sufletului de copil, sinceritatea și curăția inimii, râvna pentru învățătură și bunăcuviința acestuia trebuie să se împletească cu optimismul care izvorăște din prieteniile frumoase, bazate pe respect, recunoștință și dăruire de sine. Profesorii și învățătorii sunt chemați să fie lumină în viața elevilor, să fie aproape de sufletul lor, să-i însoțească și să le îndrume pașii, având disponibilitate în a-i asculta și a-i povățui, în a le spori încrederea în sine și a le risipi emoțiile”.
Înaltpreasfinția Sa i-a încurajat pe elevi „să descopere bucuria învățăturii, entuziasmul unei vocații și a unei chemări autentice care să-i facă să se simtă împliniți și să poată privi cu nădejde și demnitate spre viitor, pentru bucuria și împlinirea profesorilor și a părinților care i-au îndrumat și educat cu dragoste”.