Lansare de carte: „Monahismul ortodox românesc și modernitatea. De la Regulamentele Organice la Decretul 410”, volum semnat de George Enache
În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sâmbătă, 22 martie, la Sala „Emaus” din cadrul Centrului Cultural Pastoral „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” a avut loc lansarea volumului „Monahismul ortodox românesc și modernitatea. De la Regulamentele Organice la Decretul 410”, a prof. univ. dr. George Enache. Lucrarea analizează „evoluția monahismului din spațiul românesc și, desigur, influența acestuia asupra societății. Perioada acoperită pornește la prima jumătate a secolului al XIX-lea, mai precis la adoptarea în Țara Românească și Moldova a Regulamentelor Organice, în fapt schița unei prime Constituții, și se încheie cu un moment de cumpănă: adoptarea de către regimul comunist a Decretului 410”.
Prof. univ. dr. George Enache a prezentat detalii deosebite din procesul de făurire al lucrării „Monahismul ortodox românesc și modernitatea. De la Regulamentele Organice la Decretul 410”. Domnia sa a subliniat cât este de important ca tinerii să își cunoască în profunzime trecutul istoric, mai ales în contextul societății actuale. Domnul profesor i-a încurajat să se documenteze temeinic cu privire la ceea ce s-a întâmplat în anii de tristă amintire ai regimului comunist, punctând momentul Decretului 410 din 1959, între prevederile căruia s-au numărat închiderea mănăstirilor și alungarea călugărilor. Preoți, monahi, studenți și intelectuali creștini au pătimit în timpul dictaturii comuniste, apărând credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român.
Autorul este profesor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, fiind un reputat cercetător al istoriei Bisericii Ortodoxe Române și al fenomenului religios din epoca modernă și contemporană. Acesta are o vastă experiență în arhive, având la activ și un stagiu în calitate de cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, încă de la înființarea instituției, în anul 2000. A publicat numeroase volume și zeci de studii valoroase, fiind și conducător de doctorat.
În cadrul evenimentului a avut loc și prezentarea volumului PS Vartolomeu Stănescu, „Puterile sociale ale Creștinismului”.