Eşti aici

Institutul Național al Patrimoniului (INP) București a alocat prima transă pentru anul 2025 de 95.810 lei, din Contractul de finanțare nerambursabilă pentru: Proiectul de restaurarea și conservarea picturilor murale interioare și exterioare ale bisericii

15 Aprilie / Comunicate de Presă

Parohia Cheia  și Institutul Național al Patrimoniului (INP) București au semnat în data de 19.12.2024 Contractul de finanțare nerambursabilă  NR. 151/2024, Sesiunea de finanțare TMI – VI/2024 - Subprogramul de restaurare II, ce are ca obiect acordarea de către INP București a finanțării nerambursabile pentru proiectul „Conservarea și restaurarea picturilor murale interioare si exterioare, ale bisericii cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril , din satul Cheia,  Oraș Băile Olănești,  județul Vâlcea, Parohia Cheia, Arhiepiscopia Râmnicului

Valoarea finanțării este de 870.921 lei , din care au fost alocati o prima transă  pentru anul 2025 de 95.810 lei.

Biserica cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril” este  o clădire istorică construită la sfârșitul secolului al XVII-lea, de catre moșnenii satului Cheia. Este  înscrisă în Lista monumentelor istorice sub codul LMI. VL-II-m-B-09717. Edificarea bisericii  pe o mica culme în centrul satului i-au conferit în timp un statut aparte în imaginarul colectiv, între celelalte biserici din oraș.

Oportunitatea investitiei este determinata de valoarea culturala certa a cladirii de patrimoniu localizata in satul CHEIA, si de importanta acesteia  in circuitul turistic al judetului Valcea.

 În analiza nevoilor investiției au fost identificate următoarele aspecte relevante pentru dezvoltarea spațiului rural românesc: 

  • importanta ansamblului- monument istoric BISERICA  Sfintii Mihail si Gavril, din punct de vedere al patrimoniului religios construit;
  • conservarea/ restaurarea monumentelor de arhitectură – cu efect de protejare a monumentelor de arhitectură si a patrimoniului national;
  • conservarea moștenirii rurale şi a tradiţiilor locale, a lacasurilor de cult.

În prezent, la nivelul stratului pictural  al bisericii se observa : depuneri superficiale de praf, fum, pânze de păianjeni, depuneri aderente: praf, gudroane, ceruri, cleiuri, uleiuri, materii grase, depozite organice, exfolieri, desprinderi , uzuri ale stratului de culoare,săruri sub formă de voaluri,suprapuneri de mortare,repictări a secco și ulei și atac biologic.

Rezultatele scontate după implementarea proiectului

  1. Prin punerea în opera a proiectului de restaurare se vor opri/controla fenomenele de degradare ce acționează asupra clădirii și vor fi conservate elementele valoroase ale acesteia.
  2. Se vor restaura 378 mp de pictura
  3. Comunitatea locala va deveni mai conștientă de valoarea identitară pe care patrimoniul o are și de rolul de educator pe care clădirile istorice îl pot avea.

 Conservarea și restaurarea picturilor murale interioare si exterioare, după parcurgerea întregului proces de reabilitare va avea ca rezultat și îndeplinirea cerinței Strategiei patrimoniului cultural european pentru secolul XXI a Consiliului Europei, prin care se subliniază că patrimoniul cultural este un factor puternic ce contribuie la dezvoltarea economică prin activitățile pe care le generează și politicile care îl susțin.

Astfel, Conservarea și restaurarea picturilor murale interioare si exterioare Bisericii cu hramul „Sfinții Voievozi Mihail și Gavril, va putea ajuta la atingerea obiectivelor din alte sectoare, constituind o resursă de neprețuit pentru domeniile educației, muncii, turismului și dezvoltării durabile.

Alte articole despre: