„Unitatea de credință este temelia unității de neam a românilor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Ședința festivă a Consiliului Județean Vâlcea
Joi, 29 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat la Ședința festivă a Consiliului Județean Vâlcea, organizată cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.
La invitația domnului Constantin Rădulescu, Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a adresat un cuvânt de binecuvântare în care a subliniat că „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2018 drept Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 în tot cuprinsul Patriarhiei Române, având în vedere că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea acestui ideal sublim spre care a năzuit poporul român de veacuri. Sărbătoarea Zilei Naționale a României este cel mai potrivit moment pentru a recunoaște unitatea neamului românesc în cursul istoriei ca și consecință a identității spirituale creștine a poporului nostru.
Ideea unității naționale a cunoscut în afirmarea ei istorică mai multe repere, devenite de referință pentru istoria neamului nostru, precum cel din anul 1600, când în cetatea Alba Iulia s-a afirmat dorința unității statale românești, când domnitorul Mihai Viteazul a exprimat voința românilor de a trăi uniți într-o țară liberă și independentă. Același ideal a fost și cel al lui Horea „rex Daciae“, al lui Tudor Vladimirescu, al lui Avram Iancu, „craiul munților“, dar și al generației pașoptiste, cea care a pus bazele statului român modern, prin unirea Munteniei și Moldovei, în 1859, alegându-se ca singur domn al acestora Alexandru Ioan Cuza.
Voievozii, domnitorii și regii acestei țări s-au jertfit pe ei pentru împlinirea idealului dintotdeauna al românilor, care la 1 decembrie 1918 s-a putut realiza: unitatea și libertatea neamului românesc. Cele mai vechi instituţii ale Neamului românesc, Biserica şi Armata, care au avut contribuția majoră la realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, sunt încă instituţiile marcante ale ţării noastre, bucurându-se şi de cea mai mare încredere în societatea românească contemporană”.
În deschiderea ședinței festive, Fanfara Constantin Brâncoveanu a Consiliului Județean Vâlcea a susținut un spectacol de muzică patriotică, după care au urmat lucrările în plen.
Au participat membrii Consiliului Județean Vâlcea, domnul Florian Marin, Prefectul Județului Vâlcea, domnul Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea, senatori și deputați, reprezentanți ai instituțiilor administrative, de învățământ și cultură, primari ai localităților din județul Vâlcea, precum și personalități vâlcene care, de-a lungul timpului, au ocupat diferite funcții în administrația județului.
După acordarea distincțiilor omagiale, Formația Coral-Instrumentală a Arhiepiscopiei Râmnicului, condusă de părintele Siluan-Dumitru Scurtu, a prezentat un concert de cântece patriotice.