Lucrările Cercului pastoral misionar Ocnele Mari
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, marți 6 februarie 2018, la Parohia Râureni din Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, a avut loc prima întâlnire din acest an a preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Ocnele Mari, Protopopiatul Râmnicu-Vâlcea. Întâlnirea se încadrează în rândul evenimentelor dedicate Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918 și a debutat cu săvârşirea slujbei de Te Deum.
Prezent la lucrările cercului pastoral, Părintele Protoiereu Nicolae Proteasa a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, subliniind importanța acestor întâlniri pentru o cât mai rodnică pastorație a preoților în parohiile lor.
Tema întâlnirii, intitulată Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern, a fost prezentată de părintele Gheorghe Chebăruș, preot paroh la Parohia Râureni, care a arătat că “Biserica Ortodoxă Română a mers împreună cu poporul, a fost în fruntea lui cu rugăciunea și cu acțiunea de luminare și de încurajare, mai ales săvârșind Sfânta Liturghie, folosind predica și cuvântul tipărit pentru a cultiva conștiința națională și idealul luptei pentru libertate și unitate națională ... Actul Marii Uniri nu a făcut decât să încheie drumul cel lung al căutării de sine a românilor. 1918 a fost anul legitimării noastre ca neam și țară – întreagă și indisolubilă…”. După susținerea temei au avut loc dezbateri referitoare la subiectul propus.
În final, s-au discutat probleme legate de activitatile catehetice şi duhovniceşti, pastoral – misionare şi administrative din cadrul parohiilor cercului pastoral Ocnele Mari, părintele protoiereu mulţumind preoţilor prezenţi pentru participare.
La această întâlnire au luat parte preoţii parohi și preoții slujitori din parohiile: Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Ioan Gură de Aur, Trăistari din orașul Ocnele Mari, Buda, Căzănești, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Râureni și Troianu din municipiul Râmnicu Vâlcea.