Eşti aici

Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Râmnicului

19 Decembrie 2024 / Administrativ

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a prezidat, joi, 19 decembrie, Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Râmnicului.

Întrunirea a debutat prin săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de soborul stareților sfintelor mănăstiri. În cadrul acesteia, au fost pomeniți viețuitorii mănăsitirilor adormiți întru Domnul, între anii 2014-2024, din cuprinsul Eparhiei.
Lucrările sinaxei s-au desfășurat în Sala „Emaus” a Centrului Pastoral „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, care a accentuat că „nu putem privi taina călugăriei ca având un alt scop decât unirea cu Dumnezeu, prin har, când monahul dobândeşte experienţa harului dumnezeiesc şi Îl simte pe Dumnezeu. Monahismul este comuniune de viață și un mod adânc de trăire a vieții în Hristos, o experiență personală și trăirea concretă a relației cu Dumnezeu, este o „harismă” pe care Dumnezeu a dăruit-o lumii pentru a dobândi cu mai mare ușurință bucuria, pacea și bogăția darurilor Sfântului Duh și a vieții dumnezeiești. În mănăstire, viețuitorii sunt ucenici în Școala Duhului, în care omul trupesc devine om duhovnicesc, iar vederea trupească se luminează prin har și devine vedere duhovnicească”.
Înaltpreasfinția Sa le-a spus stareților și starețelor că „Mântuitorul Hristos ne cheamă pe fiecare în parte să ne asemănăm Lui și, de aceea, să nu lăsăm chemarea lui Dumnezeu fără răspunsul cel bun al inimii noastre, ci, întru toate, să împlinim voia Sa!”
În continuare, părintele protosinghel Siluan Ionașcu, starețul Mănăstirii Cozia Veche, a susținut tema „Sfinții tămăduitori fără de arginți în evlavia actuală a Bisericii”, precizând că aceștia „împărtășesc o lucrare comună de vindecare ce izvorăște din lucrarea și inițiativa răscumpărătoare a Preasfintei Treimi”.
Discuțiile în plen s-au concentrat pe prezentarea rapoartelor anuale cu privire la aspectele administrative, culturale, liturgice și duhovnicești desfășurate în vetrele monahale vâlcene.
În partea finală a sinaxei, Chiriarhul Râmnicului le-a vorbit stareților și starețelor despre Anul comemorativ 2025, închinat duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, accentuând că aceștia rămân modele prin „înalta trăire duhovnicească, prin asumarea nevoințelor ascetice și prin împlinirea făgăduințelor de la taina călugăriei”.

Alte articole despre: