Colocviul ,,Dascălul protopsalt Ioan Zmeu (1860-1922) la un an peste centenarul morții sale"
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în contextul „Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae" din Râmnicu Vâlcea a organizat în ziua de 9 februarie colocviul: „Dascălul protopsalt Ioan Zmeu (1860-1922) la un an peste centenarul morții sale".
Colocviul a debutat cu Slujba Parastasului unde au fost pomeniți toți ostenitorii dascăli și protopsalți trecuți la Domnul care au predat în cadrul instituției de învățământ încă de la începutul istoriei sale de peste 186 de ani. Răspunsurile liturgice au fost date de către corul seminarului. În cadrul colocviului, părintele prof. dr. Dumitru Siluan Scurtu a susținut studiul „Ioan M. Zmeu (1860-1922), dascăl și protopsalt al Râmnicului - viața și opera muzicală", lucrare în care a evidențiat aspecte mai puțin cunoscute din viața și opera muzicală a dascălului protopsalt, manuscrise rămase, fotografii și tipărituri muzicale. Odată cu susținerea lucrării, părintele profesor a expus din biblioteca personală câteva tipărituri muzicale psaltice de secol XIX în original (autori Macarie Ieromonahul, Anton Pann, Dimitrie Suceveanu, Nectarie Protopsaltul).
Invitat în cadrul colocviului a fost părintele profesor doctor Ioan Gavrilă, dascăl al seminarului vreme de 25 de ani (1990-2015), care a evidențiat numele dascălilor protopsalți ai seminarului din Râmnic, începând cu Hristea Grigoriu (1837-1846), primul dascăl al seminarului, subliniind totodată importanța activității acestora de a duce mai departe tradiția muzicii psaltice până în zilele noastre.