Expoziție de Icoane la sediul Instituției Prefectului
Marți, 28 noiembrie 2017, la sediul Instituției Prefectului Județului Vâlcea a avut vernisajul Expoziției de icoane pictate de către elevii Școlii Populare de Arte și Meserii din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, în tabăra desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Mănăstirea Arnota, în perioada 4 – 8 septembrie 2017.
Au participat un număr de 20 de elevi, îndrumați de artiști plastici și profesori de specialitate. La finalul taberei de creație a fost organizată o expoziție cu lucrările realizate în cadrul acesteia la Centrul Eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, în data de 26 septembrie 2017, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești și Ocrotitorul Râmnicului.
Argumentul acestei expoziții de icoane a fost acela, că anul 2017 a fost delarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti în Patriarhia Română.
Vernisajul expoziției de icoane ce are loc la Instituția Prefectului este organizată de Arhiepiscopia Râmnicului, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, la invitația domnului Florian Marin, Prefect al județului Vâlcea.
În deschiderea expoziției, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a cântat Corul Seminarului Teologic Ortodox Sfântul Nicolae, urmând apoi un recital de muzică clasică, la chitară, interpretat de elevul Tudor Zapciroiu, clasă - profesor Corina Stănescu și eleva Raluca Dirinea, ce a interpretat la nai, piesa Ave Maria de Franz Schubert, ambii elevi ai Școlii Populare de Arte și Meserii din cadrul Consiliului Județean Vâlcea.
În continuare, Părintele Consilier Ștefan Zară a citit cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului: „Icoanele sunt realități văzute ale Împărăției nevăzute a lui Dumnezeu sau pot fi asemuite asemenea unor porți, prin care Împărăția lui Dumnezeu comunică cu această lume, fiind prezentă prin chipuri sfinte și simboluri, aducându-le pe cele trecute și pe cele viitoare în acest timp, de astăzi. Nașterea Domnului, sărbătoare pentru care ne pregătim în această perioadă, este cea care a făcut posibilă icoana. Sfântul Ioan Damaschin, neobositul apărător al cinstirii icoanelor, explică, sintetizând Tradiția Bisericii, că Întruparea Mântuitorului Hristos reprezintă principalul argument spre a picta icoane. Dumnezeu Cel nevăzut se face văzut prin înomenirea Sa. Postul Nașterii Domnului, văzut ca o curățire, o purificare, spre a face posibilă Nașterea lui Hristos în noi, implică și o curățire a ochiului, a imaginilor și imaginației din mintea noastră, iar lucrul acesta se realizează prin înlocuirea imaginilor de zi cu zi care ne violentează curăția sufletului tot mai mult, cu imaginile care așază Împărăția lui Dumnezeu înlăuntrul nostru.
Expoziția de față are tocmai acest rol, de a-L așeza pe Dumnezeu și pacea Împărăției Sale în peștera inimilor noastre. Icoanele expuse în cadrul acestei expoziții au fost pictate de către elevii Școlii Populare de Arte și Meserii din cadrul Consiliului Județean Vâlcea, într-o tabără de icoane pe sticlă și lemn, ce s-a desfășurat la Mănăstirea Arnota la începutul lunii septembrie din acest an, printr-un parteneriat care nădăjduim să dăinuie.
Mulțumim și felicităm elevii și profesorii acestei școli pentru frumoasele lucrări realizate. De asemenea transmitem toată gratitudinea Noastră dlui. Gheorghe Dican, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Vâlcea, pentru sprijinul acordat și nu în ultimul rând mulțumim și îl felicităm pe dl. Prefect Florian Marin, pentru inițiativa pe care a avut-o de a organiza această expoziție și în cadrul Instituției Prefectului, instituție care a demonstrat prin numeroasele lucrări întreprinse de grija pe care o are față de patrimoniul spiritual național.
Rugându-L pe Bunul Dumnezeu să reverse harul Său asupra noastră, Vă doresc post binecuvântat în continuare spre Nașterea lui Hristos în chip deplin în inimile și sufletele fiecăruia dintre noi”.
În cadrul evenimentului au rostit alocuțiuni reprezentanți ai instituțiilor implicate în derularea acestui proiect spiritual-cultural și invitați din cadrul instituțiilor de cultură și învățământ.