Activități religios-culturale la Parohia Orlești
Parohia Orlești, Protoieria Drăgășani, în parteneriat cu Școala Gimnazială Orlești, a organizat duminică, 1 decembrie, o manifestare religios-culturală dedicată Zilei Naționale a României. Alături de elevi și cadrele didactice, la manifestare a fost prezentă doamna Andra Bică, inspector școlar general.
Biserica Parohiei Orlești, după săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, a fost gazda unei manifestări religios-culturale dedicată Zilei Naționale a României, în cadrul căreia elevi de la Școala Gimnazială Orlești și tineri din parohie, îmbrăcați în costume populare, au interpretat cântece religioase și patriotice și au recitat poezii. Evocarea înfăptuirii Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 a fost organizată de părintele paroh Dragoș Alexandru, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și în parteneriat cu Școala Gimnazială Orlești.
La manifestarea religios-culturală, alături de copii și cadrele didactice, au participat doamna Andra Bică, inspector școlar general, doamna director al Școlii Orlești, Ana-Mădălina Alexandru, și reprezentanți ai administrației locale.
La finalul manifestării, părintele paroh Dragoș Alexandru a precizat:
„Cuvintele următoare, regăsite în presa vremii la 5 decembrie 1918, spun totul despre momentele înălțătoare pe care le trăim și noi astăzi în comuniune: «În istoria neamului românesc, ziua de 1 Decembrie 1918 va fi cea mai sfântă şi măreaţă zi, din câte a pomenit neamul românesc, care stăpâneşte aceste meleaguri. În această minunată zi s-a înfăptuit dorul de veacuri al moşilor şi strămoşilor noştri. În această zi s-a proclamat în prezenţa delegaţiilor întregului pământ românesc unirea politică a tuturor românilor într-un singur stat. Naţiunea română din Ardeal, Banat şi Ungaria a rupt în cetatea istorică a lui Mihai Viteazul şi a martirilor Horia, Cloşca şi Crişan cătuşele robiei de veacuri ale sufletului românesc şi a declarat prin rostul celor 100.000 fii ai săi, că se deslipeşte pe veci de Ţara ungurească şi se încheagă împreună cu ceilalţi români de pretutindeni într-un singur stat, în România-mare». De aceea, și noi, cei de astăzi, suntem chemați în fiecare zi a vieții noastre ca să păstrăm această unitate a țării noastre, pe care înaintașii noștri au împlinit-o prin multe jertfe, și să-i pomenim cu multă recunoștință pe toți cei care au contribuit la învierea acestui popor din deznădejdea robiei”.