Revista Praxis - Anul I, Nr. 2 - Martie-Aprilie 2016
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, a apărut, într-o frumoasă viziune grafică, numărul 2 al revistei Praxis, Buletinul informativ al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Revista debutează cu prezentarea evenimentelor spiritual-culturale desfășurate în Arhiepiscopia Râmnicului cu prilejul prăznuirii Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Pelerinajul de Florii și Târgul-expoziție „De flori și de Florii”, cu rucodelia viețuitorilor din sihăstriile vâlcene sunt evenimentele centrale ale Înainte-prăznuirii Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim.
Prezentarea bucuriei trăită de pelerinii care au străbătut cetatea Râmnicului, de la Biserica Toți Sfinții, până la Catedrala Arhiepiscopală, este încununată de cuvântul de binecuvântare al Părintelui Arhiepiscop Varsanufie care a subliniat că: „drumul pelerinajului vieţii noastre este un drum pregătitor, un drum pe care trebuie să-l vedem îndreptat doar spre Împărăţia lui Dumnezeu, uitând de ispitirile veacului acestuia. Purtăm cu noi, în această trecere, în acest pelerinaj, ramuri de finic şi flori în mână, semne ale biruinţei asupra ispitelor, ce vin din biruinţa lui Hristos asupra morţii lui Lazăr, înviat a patra zi, şi din biruinţa lui Hristos asupra propriei Sale morţi”.
Un spațiu bogat dedică numărul 2 comemorării Avvei Neonil de Mănăstirea Frăsinei, părinte duhovnicesc care a rămas în conștiința obștii monahale, a ucenicilor și a celor care s-au împărtășit de experiența sa duhovnicească, drept un model de statornicie și viață cuvioasă. Părintele Neonil s-a mutat la cele veșnice duminică, 13 martie 2016, iar rânduielile și slujbele săvârșite pentru pomenirea părintelui, reafirmă păstrarea cu strictețe în Mănăstirea Frăsinei a rânduielilor călugărești.
Revista continuă prezentarea unor evenimente desfășurate de către instituțiile de stat cu ocazia unor momente festive, evenimente în cadrul cărora au fost transmise și mesajele de binecuvântare ale Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, care a subliniat necesitatea conlucrării acestor instituții cu Biserica pentru păstrarea și promovarea valorilor morale și bunei conduite a locuitorilor orașului.
Evenimentele culturale prezintă o serie de spectacole creștine desfășurate în Arhiepiscopia Râmnicului în această perioadă: Concertul În vreme aceea…, susținut de Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, spectacolul Vorbind cu Tine, Doamne! Susținut de Compania teatrală Zona din București, spectacolul Domnule și frate Eminescu susținut de maestru Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu, evocarea mitropolitului Bartolomeu Anania, Simpozionul Național dedicat Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, proiectul Institutului Cultural Român dedicat promovării patrimoniului spiritual-cultural din județul Vâlcea, dezbaterea științifică privind problemele actuale ale istoriografiei românești, conferința Pe toate le-ai umplut de bucurie, susținută de către părintele Pantelimon de la Oașa. Nu lipsesc din cuprinsul revistei prezentarea unor evenimente dedicate tinerilor.
Din categoria evenimentelor cu caracter liturgic și comemorativ, trebuie amintită slujba de pomenire a Arhiepiscopului Gherasim Cristea (1914-2014).
Evenimentele liturgice desfășurate în perioada Postului Mare, descoperă frumusețea și intensitatea trăirilor din această perioadă a anului bisericesc, dar și frumusețea cuvintelor de învățătură așezate în sufletelor credincioșilor de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.
Viața parohiilor devine o rubrică permanentă în cuprinsul revistei, rubrică care-și propune prezentarea activității pastoral-misionare, spiritual-culturale și social-filantropice desfășurate în parohiile din Arhiepiscopia Râmnicului.
Grafica îngrijită și bogat ilustrată oferă revistei Praxis un aspect plăcut care invită la redescoperirea activităților și proiectele desfășurate în Arhiepiscopia Râmnicului.