Acad. Răzvan Theodorescu la Mănăstirea Hurezi: „Stilul brâncovenesc a fost un stil de artă și un stil de viață, unul al ceremonialului și al reculegerii, al culorii și al organicului...”
În cadrul manifestărilor dedicate Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu la Mănăstirea Hurezi, sâmbătă, 19 octombrie, eveniment organizat de Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Fundația Alexandrion și Primăria orașului Horezu, a avut loc conferința „Sfântul Constantin Brâncoveanu – Genealogie și istorie”. Conferința a fost prezidată de domnul Academician Răzvan Theodorescu, Vicepreședintele Academiei Române și Președintele Fundației Alexandrion, care, în pridvorul și pronaosul Bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena a vorbit despre „dunga cea mare bătrână și blagorodnă a rodului și neamului său, atâta dăspre tată, cât și dăspre mumă, un pios omagiu adus, în frescă, străbunilor săi mai apropiați sau mai îndepărtați, familiei sale boierești, neamului patern și matern”.
În pridvor, domnul acedemician a arătat celor prezenți că „pe portalul de intrare în pronaosul cu efigii brâncovenești, basarabești și cantacuzine, a fost arborată stema cantacuzină, cu rapeluri imperiale, acvila bicefală alături corbul muntean”.
În pronaosul bisericii mari „aproape fiecare efigie din cele aproape treizeci - a subliniat domnul academician Răzvan Theodorescu - ne trimite către un personaj știut și din cronicile timpului. Pe peretele de vest de rânduiesc siluetele Cantacuzinilor contemporani sau nu demult dispăruți, și celălalt neam ilustru, cel al boierilor din Brâncoveni”. Domnia Sa a prezentat și celelalte efigii din pronaosul bisericii, vorbind apoi despre „stilul brancovenesc“, un stil de artă și un stil de viață, unul al ceremonialului și al reculegerii, al culorii și al organicului... A fost, într-o mare măsură, un stil al spectacolului...“.
Manifestările au continuat în sala mare a muzeului, unde au rostit alocuțiuni Părintele Ștefan Zară, Consilier Cultural al Arhiepiscopiei Râmnicului, domna Iuliana Mateescu, coordonatoarea proiectului de film, „Portret al doamnei Maria Brâncoveanu”, dr. Laurențiu Ștefan Szemkovics și domnul Nicolae Sărdărescu, Primarul orașului Horezu.
Evenimentul a reunit oameni de cultură, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea și ai școlilor din orașul Horezu, autorități locale, viețuitori ai mănăstirilor și pelerini.