
Sfântul Sinod, reunit în Capitală: O foarte mare atenție acordată sfintelor femei și sfinților athoniți de neam român
Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în ședință de lucru, marți, la Palatul Patriarhiei. Lucrările, prezidate de Patriarhul Daniel, se concentrează pe Anul comemorativ 2026 respectiv canonizarea a 16 sfinte femei, dar și pe soborul sfinților athoniți de neam român.
„Pe ordinea de zi se regăsesc probleme curente, dar și ceva cu totul special: în ședința de lucru a acestui Sfânt Sinod este trecută și aprobarea canonizării a 16 femei sfinte din neamul nostru care au fost mai întâi propuse de eparhii, iar aceste propuneri au fost apoi discutate în sinoadele mitropolitane”, a anunțat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în deschiderea ședinței.
Se insistă pe finalizarea textelor liturgice pentru aceste sfinte.
„La toate aceste 16 propuneri avem cel puțin sinaxarul, troparul și condacul, urmând ca în perioada următoare, până la următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod, să se elaboreze textele liturgice pentru Vecernie, Litie, Utrenie și Liturghie, precum și acatistele respectivelor femei sfinte”, a spus Părintele Patriarh.
Anul omagial 2026
Preafericirea Sa a spus că este foarte important ca „prin textele liturgice să scoatem în evidență vrednicia acestor femei de neam român”.
Vrednicia lor este necesar a fi subliniată mai ales în cadrul Anului omagial al pastorației familiei creștine și Anului comemorativ al sfintelor femei din calendar, mironosițe, mucenițe, monahii, soții și mame.
„Într-o vreme în care avem tot felul de ideologii confuze și bizare, trebuie să afirmăm sfințenia familiei și să arătăm cât de importante sunt mărturiile din Biserica Ortodoxă universală, dar și din Biserica Ortodoxă Română”, a subliniat Patriarhul Daniel.
Patriarhul României a menționat că a fost dată în lucru icoana anului viitor, cea a sfinților și sfintelor din familia Sfântului Vasile cel Mare.
Opt membri ai acestei familii sunt trecuți în calendar.
Duminica Sfinților Athoniți
De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat și inițiativa de a institui o zi de pomenire a sfinților nevoitori de la Muntele Athos printre care se află și numeroși români, atât monahi, cât și ierarhi.
„Mai avem de aprobat și prăznuirea Duminicii Sfinților Aghioriți sau Athoniți, a treia Duminică după Rusalii”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel indicând icoana acestor sfinți deja expusă în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei.
„Părintele Patriarh a lămurit că sfinții români aghioriți nu sunt doar cei care vor fi proclamați în luna iulie de Patriarhia Ecumenică, ci și ierarhii români care au stat o vreme, înainte sau după hirotonie, la Muntele Athos. Printre aceștia se numără Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, Sfântul Grigorie Dascălul, Sfântul Calinic de la Cernica, precum și alți ierarhi și sfinți noi canonizați, precum Arsenie de la Prislop și Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus”.
„Există în agenda noastră o foarte mare atenție acordată în anul 2026 sfintelor femei de neam român, dar și soborului sfinților aghioriți sau athoniți”, a conchis Patriarhul României.