Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a participat la evenimentele dedicate Centenarului Patriarhiei Române
Data de 4 februarie 1925 reprezintă pentru Biserica Ortodoxă Română, prin ridicarea sa la rangul de Patriarhie, recunoașterea demnității câștigate prin secole de mărturisire jertfelnică a dreptei credințe ortodoxe de către ierarhii, preoții și credincioșii români. Aniversarea primului centenar al Patriarhiei Române căruia îi este dedicat întregul an 2025 a fost marcată în mod solemn la Catedrala Patriarhală prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu 48 de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, între care s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.
Înainte de începutul Sfintei Liturghii, Patriarhul României a aprins câte o lumânare într-un sfeșnic așezat în pronaosul Catedralei Patriarhale pentru cei cinci Patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române adormiți întru Domnul: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu și Teoctist Arăpașu. La Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a purtat Cârja arhierească a primului Patriarh, Miron Cristea. De asemenea, în fața procesiunii ierarhilor și slujitorilor de la Reședința Patriarhală către Catedrală a fost purtată și o Cruce de procesiune din timpul primului Patriarh al României.
Oficierea Sfintei Liturghii s-a încheiat cu proclamarea generală a noilor sfinți contemporani. A fost citit Tomosul Sinodal, s-au prezentat icoanele și s-au intonat troparele celor 16 cuvioși și mărturisitori români din secolul XX.
În cuvântul festiv, Patriarhul Daniel a subliniat că de-a lungul celor 100 de ani de existență „Patriarhia Română a fost o lumină călăuzitoare către Hristos, Mirele Bisericii, precum și un factor de unitate și stabilitate de-a lungul vremurilor grele prin care a trecut”.
Preafericirea Sa a spus că împlinirea unui secol de la înființarea Patriarhiei Române constituie „un prilej de cunoaștere mai profundă a istoriei Bisericii noastre, strâns legată de istoria și viața poporului român și de aspirațiile lui către unitate și libertate”.
Despre noii sfinți, Părintele Patriarh a subliniat că reprezintă „rodul cel mai de preț pe care Biserica noastră l-a adus în acest răstimp de 100 de ani, deoarece prin ei se arată, mai intens, lucrarea tainică a harului Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă Română”.
În continuare, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a oficiat o slujbă de Te Deum dedicată Centenarului Patriarhiei Române, dar și întrunirii Sfântului Sinod și Adunării Naționale Bisericești.
Aniversarea continuă marți seară cu Ședința solemnă a Sfântului Sinod și a Adunării Naționale Bisericești în cadrul căreia vor fi prezentate principalele momente și realizări din viața Bisericii Ortodoxe Române în ultimii 100 de ani.