Eşti aici

Ziua Națională: 106 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918

1 Decembrie 2024 / Administrativ

La împlinirea a 106 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în fața Statuii Independenței din Râmnicu-Vâlcea.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat Te Deum-ul de Ziua Națională, după care au fost prezentate mesajele autorităților locale.
Domnul prefect, Mihai Oprea, a reiterat importanța mesajului de unitate al acestei zile pentru fiecare dintre români.
În continuare, domnul Mircia Gutău, primarul Municipiului Râmnicu Vâlcea a arătat că “În urmă cu 106 ani, la Alba Iulia se împlinea un act uriaș de voință națională. Oamenii simpli și politicienii responsabili ai acelor vremuri au hotărât nașterea României Mari – o țară care să-i cuprindă, în sfârșit, pe toți românii. Era un context dificil, extrem de periculos, marcat de un război cumplit ce răvășise întrega lume, dar cu toate acestea oamenii au găsit curajul de a-și împlini visul de secole și de a uni toate provinciile românești într-un singur hotar.
Sunt convins că felul în care România s-a încăpățânat să nu dispară în confruntările geopolitice prin care a trecut din acel moment și până azi s-a datorat faptului că această construcție a fost rezultatul voinței populare și nu al unui aranjament din afară. Și tocmai de aceea am încredere în viitorul bun și sigur către care ne îndreptăm, ca țară și ca popor.
Depinde însă de fiecare dintre noi și de alegerile pe care le facem pentru ca acest viitor să fie unul cât mai potrivit pentru copiii și nepoții noștri. România de azi și cea de mâine este și va fi după chipul și asemănarea noastră, așa că suntem datori să dăm, în fiecare zi, tot ce avem mai bun pentru națiunea în rândul căreia am fost norocoși să ne naștem.
De aceea vă invit, de Ziua României, să încercăm să fim mai buni, mai înțelepți și mai hotărâți să slujim cum se cuvine această țară minunată, a cărei istorie nu va înceta niciodată să ne fascineze!”

Comemorarea eroilor, ostașilor și luptătorilor români s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori, la baza Statuii Independenței și cu o paradă militară la care au participat detașamente de defilare de la Centrul de Instruire Sprijin de Luptă "Panait Donici" Râmnicu Vâlcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Vâlcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “General Magheru” al județului Vâlcea, Poliția Locală Vâlcea, Fanfara Județeană „Constantin Brâncoveanu”. 

*

Statuia Independenței, opera sculptorului Ion Iordănescu, a fost executată cu ajutorul veteranului de război dr. Gheorghe Sabin. Monumentul, simbolizând „România cu chip îndurerat pentru fiii căzuți vitejește în lupte”, a fost dezvelit la data de 17 mai 1915 și îi cinstește pe eroii vâlceni căzuți în Războiul de Independență (1877-1878), precum și pe soldații și ofițerii morți în Campania din 1913.

Alte articole despre: