Festivitatea de absolvire a cursurilor clericale pentru Definitivat și Gradul al II-lea, Promoția 2023 Festivitatea de absolvire a cursurilor clericale pentru Definitivat și Gradul al II-lea, Promoția 2023
În prezența Înaltpreasfințitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a Înaltpreasfințitului Dr. Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și a Preasfințitului Dr. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în ziua de joi, 31 august 2023, a avut loc Festivitatea de absolvire a cursurilor clericale pentru Definitivat și Gradul al II-lea, Promoția 2023. Evenimentul a avut loc la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Grigorie Teologul” din Craiova, în prezența părinților consilieri și protoierei, dar și a personalului didactic și de conducere al Seminarului Teologic și de la Facultatea de Teologie.
Cursurile s-au desfășurat în perioada 21 august – 1 septembrie, fiind predate de către părinții profesori de la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova. Anul acesta s-au înscris un număr de aproximativ 50 de preoți din Mitropolia Olteniei. Aceste cursuri s-au desfășurat sub coordonarea Părintelui Dr. Adrian Lupu, Consilier eparhial al Sectorului de Învățământ, Activități cu Tineretul și de Catehizare. În ziua de 1 septembrie, se desfășoară examenul scris pentru obținerea Gradului a II-lea și a Definitivatului. În urma acestor grade profesionale se vor elibera diplome de absolvire a cursurilor clericale.
Programul festivității de absolvire a fost prezentat de Pr. Bogdan Băcescu și a prevăzut următoarele momente muzical-culturale, în interpretarea corului format din preoții cursanți, condus de Pr. Lect. Univ. Dr. Adrian Mazilița și de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă:
– Imnul cântăreților, alcătuire în glasul al 8-lea a lui Ion Popescu Pasărea;
– Cântare de prohodire închinată Maicii Domnului, în glasul I, pe versurile și muzica Alexandrei Nicolae, Solist: Pr. George Dragnea;
– Preasfântă Născătoare cules și armonizat la două voci de Pr. Alexie Buzera, De la margini, o, Apostoli cu un fragment din Starea a III-a Prohodul Maicii Domnului;
– Busuiocul;
– Din sânul maicii mele, scrisă de Anton Pann în glasul al 5-lea, pe versuri de Grigore Alexandrescu;
– Bulgăraș de geață rece;
– M-a făcut mama oltean.
Părintele Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de învățătură preoților cursanți, vorbindu-le despre bucuria organizării acestor cursuri de perfecționare și de adâncire a învățăturilor de credință: „Aceste cursuri reprezintă un prilej de aducere aminte și de aprofundare a învățăturilor Mântuitorului nostru Iisus Hristos și ale Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe. Întotdeauna ne dorim să învățăm mai mult pentru că așa a sădit Dumnezeu în interiorul nostru setea după adevăr, bine și frumos. Prin cursurile acestea ne pregătim continuu, să ne perfecționăm atât din punct de vedere al vieții liturgice, cât și al vieții teologice în sine. Sf. Liturghie este centrul vieții noastre spirituale și în Liturghie ne regăsim împreună cu sfinții, aducând slavă Preasfintei Treimi. În Liturghie suntem laolaltă unii cu alții și răspundem chemării lui Dumnezeu de a fi ființe cugetătoare și în același timp persoane care laudă puterea lui Dumnezeu”.
În a doua parte a cuvântului, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre vocația preotului de a fi mijlocitor în Sfânta Liturghie pentru credincioșii din parohia sa, dar și de responsabilitățile pastorale asumate prin primirea Sfintei Taine a Preoției: „Preotul este chemat din marea masă de oameni, ales de Dumnezeu și are vocația care îl așază în fruntea credincioșilor pentru a-i conduce pe calea mântuirii. Prin preot Dumnezeu lucrează minunile Sale și arată puterea Sa dumnezeiască. În același timp face ca lumea să continue mersul său către Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, Biserica, cu episcop, preot și credincioși, merge spre venirea Mântuitorului Iisus Hristos atunci când toții cu Domnul pururea vom fi. Preotul, prin Taina Sfintei Hirotonii, este nu numai ales din popor ci și sfințit printr-o binecuvântare cu totul deosebită prin această succesiune apostolică. Sfinții Apostoli sunt împreună cu noi pentru că în Biserică nu există un timp trecut ci un veșnic prezent. De aceea preotul nu este un funcționar, un antreprenor, nu este un meșteșugar. Preotul nu are ore de lucru, nu are pauze de lucru ci întotdeauna este preot. Nu poți să-l separi pe preot de ceva din viața aceasta. El este preot la biserică, este preot pe stradă, este preot acasă, este preot veșnic. De aceea, responsabilitatea noastră este considerabilă. Suntem preoții lui Dumnezeu și înaintea lui Dumnezeu întotdeauna mijlocim pentru credincioși și pentru noi înșine. De la o Sfântă Liturghie la alta noi trebuie să creștem duhovnicește”.
Îndemnul de final a fost acela de a continua aprofundarea tainelor vieții duhovnicești și de parohie, cu ochii ațintiți către Mântuitorul Hristos și către Împărăția lui Dumnezeu: „Să căutați cât mai mult să fiți aproape de Dumnezeu și veți birui toate ispitele. Stați împotriva celui rău și el va fugi de la voi. Luptați-vă lupta cea bună. Să dea bunul Dumnezeu ca bucuria noastră să fie cu adevărat deplină și să-L vedem toți pe Mântuitorul Iisus Hristos față către față în Împărăția cea veșnică. Amin”.