Eşti aici

Biblioteca Eparhială Biblioteca Eparhială

Biblioteca Eparhială

Biblioteca Eparhială cuprinde numeroase cărţi de teologie, lucrări de literatură, studii ştiinţifice, reviste teologice din ţară şi străinătate, precum şi o colecție impresionantă de carte veche de patrimoniu. Biblioteca de carte veche românească (1.524 volume) şi carte veche străină (324 volume), împreună cu biblioteca de carte nouă (9.500 de volume), reprezintă un veritabil tezaur cultural-spiritual.

 

Biblioteca Eparhială din Râmnicu Vâlcea cuprinde numeroase cărţi de teologie, lucrări de literatură, studii ştiinţifice, reviste teologice din ţară şi străinătate, precum şi o colecție impresionantă de carte veche de patrimoniu.

Biblioteca de carte veche, aflată inițial în incinta veche a Centrului Eparhial, în aceeaşi clădire cu tipografia, adică în actualul sediu al Centrului Cultural Sfântul Calinic de la Cernica, păstrează la loc de cinste cartea de patrimoniu, împărţită pe două secţiuni: carte veche românească (1.524 volume) şi carte veche străină (324 volume). Odată cu construirea Centrului Social Sfântul Antim Ivireanul, între anii 1998-1999, biblioteca veche și-a aflat un nou sediu, mai adecvat, alături de biblioteca nouă, la etajul întâi al noii clădiri.

Biblioteca de carte nouă este împodobită cu mobilier sculptat în lemn de paltin și adăposteşte aproximativ 9.500 de volume, din care o treime sunt în limba franceză, engleză şi germană. Pe lângă cărţile şi revistele teologice, în bibliotecă pot fi aflate și opere célèbre ale literaturii române şi străine, alături de dicţionare, enciclopedii, albume şi studii ştiinţifice de medicină, economie etc.

Tot în cadrul bibliotecii, în mod aparte, sunt amenajate bibliotecile care au aparţinut Episcopilor Vartolomeu Stănescu (1920-1938) şi Iosif Gafton (1943-1984) ai Râmnicului.

În ultimii ani, în cadrul bibliotecii eparhiale a fost organizată și secția dedicată educaţiei religioase în Școală şi Biserică, intitulată Biblioteca pentru copii.

După anul 2009, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, în sala Centrului Social Sfântul Antim Ivireanul, o serie de profesori de religie şi preoţi dedicați activităților cu tineretul au desfăşurat numeroase activităţi cultural-religioase.